Місто

Для реалізації проєкту «TUMI: шлях до школи» з міського бюджету планують виділити близько 30 тис. євро

21 August 2019, 15:01

Виконком підтримав реалізації проєкту «TUMI: шлях до школи», у рамках якого в місті будуть розвивати сталу мобільність у загальноосвітніх навчальних закладах шляхом заохочення школярів до пересування на велосипедах. Зокрема, для цього шкільні подвір'я облаштують для різних видів транспорту. Втілювати проєкт планують у чотирьох школах міста.

«Хочу наголосити, що ми виграли грант у міжнародному конкурсі. Сума гранту – 150 тис. євро. Ці кошти будуть витрачені на облаштування транспортної інфраструктури у загальноосвітніх навчальних закладах Житомирської міської територіальної громади. Ці школи будуть відібрані на умовах конкурсу, загалом це буде 4 школи. Кожен із закладів отримає елементи інфраструктури - паркувальні майданчики на території закладу. Одна зі шкіл отримає облаштування шкільного двору під потреби сумісного використання простору автомобілів та користувачів немоторних видів транспорту – велосипедів», – розповів директор комунальної установи «Агенція розвитку міста» Борис Похолюк.


Окрім грантових коштів, на реалізацію проєкту планують залучити близько одного мільйона гривень з міського бюджету.

«Необхідно забезпечити співфінансування проєкту для розробки необхідної проєктно-кошторисної документації. За попередніми підрахунками, це близько 30 тисяч євро. Саме ось цей твердий інфраструктурний компонент буде реалізовуватися у 2019 році», – зазначив Борис Похолюк.

Дехто з житомирян виразив занепокоєння щодо безпеки учнів під час добирання до школи на велосипеді.

«Я дійти не можу. Знак стоїть 50, а водії їдуть 120, на червоний. Якщо діти будуть їздити на велосипеді це буде катастрофа», – непокоїться громадський активіст Микола.

Також директор Агенції розвитку міста зазначив, що у 2018 році в рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні» було проведено дослідження сталої мобільності в двох загальноосвітніх навчальних закладах – школах № 18 та 26. Результати дослідження показали, що більша частина школярів дістаються до навчальних закладів за допомоги громадського транспорту, пішки або автомобілем, при цьому 72% учнів мають велосипеди або доступ до них і лише 1% користується ними.

Нагадаємо, Житомир став одним із десяти переможців престижного міжнародного конкурсу Transformative Urban Mobility Initiative. Місто отримало відзнаку за проєкт, який був презентований міжнародним партнерам, та грант на його реалізацію у розмірі 150 тисяч євро. Основна мета проєкту - підвищення сталих видів пересування в школах: пішки, велосипедом та громадським транспортом. 29 травня 2019 року учасник делегації від міста директор комунального підприємства «Житомиртранспорт» Іван Фурлет передав відзнаку меру Сергію Сухомлину.

12 липня на сайті Житомирської міської ради був опублікований проєкт рішення виконавчого комітету «Про підтримку реалізації проєкту "TUMI: шлях до школи"».

Як повідомляв Житомир.info, 22 травня 2019 року Іван Фурлет у соцмережі повідомив, що місто Житомир отримає грант розміром 150 тисяч євро на стимулювання пересувань школярів пішки, на тролейбусах і велосипедах.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рішення виконком «TUMI: шлях до школи» школяр учень  
Матеріали по темі