Суспільство

Хворих, які отруїлися на весільному банкеті у Житомирській області, виписали з діагнозом «сальмонельоз»

21 August 2019, 17:13

Людей, які потрапили до лікарні, відгулявши весілля у селі Соснівка Олевського району Житомирської області, виписали з лікарні з заключним діагнозом «сальмонельоз».

Заключну інформація про спалах гострої кишкової інфекції, яка виникла серед жителів сіл Кишин та Стовпинка Олевського району, 21 серпня опублікувала пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

У Держпродспоживслужбі нагадують обставини отруєння та зазначають, що інфекція підкосила 14 відвідувачів кафе, в якому був банкет, а не 11, як повідомлялося раніше.

«12 серпня 2019 року серед мешканців сіл Кишин та Стовпинка Олевського району, які 10-11.08.2019 року були присутніми на весіллі в кафе «Магнат», розташованого в с.Соснівка Олевського району, зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції. Всього постраждало 14 осіб, всі дорослі. 9 хворих проліковано в інфекційному відділенні Олевської центральної районної лікарні, 5 – амбулаторно. Всі хворі в задовільному стані виписані з лікарні з заключним діагнозом "сальмонельоз" (виділено редакцією)», – йдеться у повідомленні.

У вогнищі спалаху інфекції фахівці провели комплекс протиепідемічних заходів, які станом на 20.08.2019 завершені, спалах локалізовано і ліквідовано. Діяльність кафе тимчасово призупинена.

Зазначено, що за результатами бакдосліджень та бакобстежень встановлено, що збудником, який викликав захворювання та виділений у 9 хворих, є сальмонела ентерітідіс.

«За підсумками епідрозслідування, основною причиною спалаху стало порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму, недотримання правил особистої гігієни працівниками кафе, порушення поточності виробничих процесів, умов обробки сирої продукції, технології приготування страв, правил зберігання сирої та готової продукції, транспортування харчових продуктів, умов миття кухонного та столового посуду, відсутність відповідної документації на продовольчу сировину, допуск до реалізації продуктів харчування домашнього виготовлення», – інформують у Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, 14 серпня сайт Головного управління Держпродспоживслужба в Житомирській області повідомив, що в кафе у селі Соснівка Олевського району під час святкування весілля отруїлися 11 осіб, восьмеро з них госпіталізували.

Як повідомляв Житомир.info, уранці 7 серпня 2019 року сайт ДСНС повідомив, що в Андрушівському районі на поминальному обіді отруїлися 12 людей з-поміж 70 присутніх. Пізніше обласний лабораторний центр повідомив, що спалах виник через грубі порушення санітарного законодавства в кафе-магазині, а поліція розпочала кримінальне провадження. Згодом стали відомі подробиці харчового отруєння: виявилося, що захворіло не 12 людей, а 18. Повідомлялося також, що кафе тимчасово закрили. 16 серпня ГУ Держпродспоживслужби поінформувало, що всього захворіло 19 осіб, 13 хворих лікувалися стаціонарно та були виписані заключним діагнозом «сальмонельоз».

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: отруєння їжа харчове отруєння кишкова інфекція весілля Кишин Держпродспоживслужба  
Матеріали по темі