Місто

Кінець серпня тішить сонячною погодою, але купатися у житомирському гідропарку досі не можна

26 August 2019, 12:00

Вода в річці Тетерів у житомирському гідропарку досі непридатна для купання, адже вміст кишкової палички у ній перевищує норму у 48 разів.

Про якість води на міських пляжах області 23 серпня повідомила Державна установа «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Зазначено, що у період з 19.08. по 23.08.2019 року фахівці обласного лабораторного центру відібрали зразки води з пляжів у Житомирі (р. Тетерів, гідропарк), Новограді-Волинському (р. Случ, вул. Богуна), Коростені (р. Уж, вул. Горького).

«В результаті проведених досліджень встановлено, що вода у р. Случ відповідає вимогам санітарних норм, а отже є безпечною для відпочинку мешканців та гостей м. Новоград-Волинський. На жаль, залишається непридатною для використання з рекреаційною метою вода в р. Уж і Тетерів, в яких виявлено понаднормовий вміст кишкової палички. Зокрема, в р. Уж – 24000, а в р. Тетерів – 240000, при нормативному рівні не більше 5000 (виділено редакцією)», – констатують у лабораторному центрі.

Тож жителям міст Житомира і Коростеня радять утриматись від купання в названих річках.

Зазначимо, що триденні вихідні, 24, 25, 26 серпня, як і обіцяли синоптики, видалися погожими. Не прогнозують синоптики змін у погоді й на початку наступного тижня: буде так само тепло та без дощу.

Нагадаємо, станом на 1 серпня 2019 року, за результатами кількаденного дослідження, вода у річці в житомирському гідропарку також була непридатною для купання через кишкову паличку.

Станом на 8 серпня 2019 року вода вміст кишкової палички у Тетереві перевищував допустимий рівень у 48 разів. У лабораторному центрі зазначали, що такі дані свідчать про наявність вище за течією джерела (або джерел) фекального забруднення, тобто відбувається скид у річку недезінфікованих каналізаційних стоків.

Як повідомляв Житомир.info, 4 червня 2019 року начальник ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита розповідав про те, що купатися у річці Тетерів не рекомендується: у воді підвищені мікробіологічні показники. 21 червня завідувач відділу санітарно-гігієнічних досліджень Юрій Лутай запевнив, що вода в річці Тетерів у межах пляжу в житомирському гідропарку відповідає вимогам за мікробіологічними показниками.

12 липня лабораторний центр інформував, що вода у річці Тетерів у м. Житомирі відповідає санітарним нормам, а в річках Случ (Новоград-Волинський) та Уж (Коростень) непридатна для купання у зв’язку з понаднормовим вмістом кишкової палички.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гідропарк пляж купання відпочинок дозвілля вода кишкова паличка лабораторний центр  
Матеріали по темі