Влада

​У місті Житомирської області запровадили карантин через метелика, гусінь якого об’їдає дерева

20 September 2019, 11:52

На території міста Овруч Житомирської області запровадили особливий карантинний режим через виявлення на 7 гектарах шкідника дерев — американського білого метелика.

Про це 19 вересня повідомив сайт Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.

«На території міста Овруч Житомирської області при проведенні фітосанітарного моніторингу ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області виявлено регульований шкідливий організм Американський білий метелик на площі 7 га. Розпорядженням заступника голови Овруцької РДА від 17.09.19 на даній території запроваджено особливий карантинний режим та розроблені заходи боротьби з цим регульованим шкідливим організмом», — інформує сайт управління Держпродспоживслужби.

Згідно з розпорядженням, виконком Овруцької міськради має моніторити міські угіддя на предмет появи карантинного організму, передбачити кошти на ліквідацію вогнищ шляхом знищення та спалення гілок дерев з гніздами гусені та очищення дерев від нашарувань кори, а також інформувати про особливий режим суб’єктів господарювання та населення Овруча.

Термін дії карантину починається з моменту підписання розпорядження і діє до остаточного знищення вогнища метелика.

За даними Вікіпедії, американський білий метелик небезпечний для майже 300 видів рослин. Серед садових дерев найуразливіші шовковиця, яблуня, груша, слива, айва, черешня, горіх. Гусениці метелика надзвичайно шкодочинні. Вони повністю об'їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Батьківщиною американського білого метелика є Північна Америка. В Україні АБМ вперше виявили у 1952 році в Закарпатській області. Середня швидкість розповсюдження в Україні становить 30—40 км на рік.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні-вересні 2019 року в двох районах Житомирської області запровадили карантин: в Романівському — через амброзію, а в Баранівському – через західного кукурудзяного жука.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гусінь карантин метелик Держпродспоживслужба  
Матеріали по темі