Політика

​Народний депутат на сесії Житомирської облради: Мораторій на землю буде знятий, яке б звернення ви не проголосували

8 October 2019, 11:30

Депутати Житомирської обласної ради просять президента, Верховну раду та Кабінет міністрів продовжити мораторій на продаж землі до 2025 року.

За таке звернення депутати проголосували на позачерговій сесії облради 8 жовтня.

Під час обговорення всі виступаючі депутати наводили аргументи щодо недоцільності продажу землі, а потім за трибуну вийшов народний депутат від Бердичівського округу Богдан Кицак (фракція «Слуга народу») і повідомив, що мораторій на продаж землі буде знятий незалежно від звернення депутатів обласної ради.

«Законопроєкт, запропонований Кабінетом міністрів, знятий з порядку денного. Мораторій (на землю) буде знято, яке б ви зараз звернення не готували. Зараз «Слугою народу» розробляється альтернативний законопроєкт, який передбачає, що покупцем землі сільськогосподарського призначення буде виключно українець. Якщо продається юридичній особі, то це кінцевим бенефіціарним власником має бути українець, який останні 5 років проживає на території України. В одній області можна продати в одні руки до 20 тис. га, юридична особа, яка купує землю, має бути зареєстрована на території цієї землі і приносити прибуток в ОТГ. Земля українська не буде продаватися іноземцям», - наголосив нардеп.

Але ці аргументи не переконали депутатів обласної ради і за звернення про продовження мораторію на землю проголосували 35 з 39 присутніх (всього в обласній раді 64 депутати).

Детальніше дивіться у сюжеті

«Країна в нинішніх умовах не готова до ринку землі ні в організаційному, ні у правовому, ні в економічному сенсі… Отже, земля може стати заручницею спекулятивних дій, внаслідок яких буде зірвано злагоджену роботу агропромислового комплексу, що може вплинути на продовольчу безпеку і призвести до дестабілізації ситуації в Україні», - йдеться у тексті звернення.




У цьому зверненні депутати пропонують «продовжити до 1 січня 2025 року мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, розпочати широке публічне обговорення щодо запровадження ринку землі та винести питання щодо зняття мораторію на всеукраїнський референдум», а також пропонують при напрацюванні нових законопроєктів щодо ринку землі врахувати певні положення.

Нагадаємо, у порядку денному позачергової сесії було два питання – звернення депутатів до президента, Верховної ради та Кабінету міністрів щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та щодо неприпустимості імплементації «формули Штайнмаєра».

Як повідомляв Житомир.info, на позачерговій сесії Житомирської обласної ради 9 липня 2019 року депутати сперечалися щодо звернення до президента та Верховної Ради стосовно продовження дії та недопущення зняття мораторію на продаж землі: за мораторій виступали представники Радикальної партії Ляшка, Опозиційного блоку та Народної партії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля продаж мораторій Кицак облрада звернення сесія  
Матеріали по темі