Політика

Як депутати Житомирської облради голосували за звернення щодо мораторію на продаж землі та кричали «Ганьба!» нардепу

8 October 2019, 14:19

Депутати обласної ради направлять звернення до президента, Верховної ради та Кабінету міністрів щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Таке рішення розглядалося 8 жовтня на позачерговій сесії Житомирської обласної ради. Це було перше питання порядку денного, його обговорення тривало майже годину.

«Ціль реформи має бути закладено на початку. Чому я сьогодні на цій трибуні, бо той законопроєкт, який внесений у порядок денний наступний пленарний тиждень Верховної ради передбачає, що одна людина може володіти 15 % сільськогосподарських земель області і одна юридична особа. Тобто, якщо у мене велика родинами можемо володіти усією областю. Наша головна ціль це створення та збереження нашого селянського та фермерського класу»,- говорить перший заступник голови Житомирської обласної ради Сергій Крамаренко.


До обговорення «земельних» питань долучився народний депутат від Бердичівського округу Богдан Кицак (фракція «Слуга народу»). Нардеп повідомив, що його партія готує альтернативний законопроєкт.

«Згідно з запропонованим альтернативним проєктом покупцем землі сільськогосподарського призначення буде виключно українець. Щодо юридичної особи – кінцевим бенефіціаром має бути українець, який проживає останні п'ять років на території країни. Щодо кількості землі, то пропонується зменшення можливості купівлі землі до 20 тис.гектарів на одну область. Юридична особа має бути зареєстрована за місцем купівлі землі та приносити в ОТГ прибуток», - зазначив нардеп.

Народний депутат заявив, що мораторій на землю буде знято попри не залежно від звернення депутатів Житомирської обласної ради. На таку заяву присутні відреагували вигуками «Ганьба!».

Депутат Сидір Кізін (голова фракції ВО «Свобода») зауважив, що після слів нардепа впевнений у доцільності такого звернення.

«Я дуже радий, що ми вас почули, шановний народний депутат, і ви підтвердили те, про що ми говорили: не готове зараз законодавство (до зняття мораторію на продаж землі). Це говорить про те, що ми маємо прийняти це звернення та просити депутатів, які були обрані від Житомирської області, утриматися від скасування мораторію на землю до того часу, поки законодавство не буде приведено у відповідність і всі ті ризики, про які ми сьогодні говорили, будуть законодавчо врегульовані», - говорить депутат Житомирської обласної ради Сидір Кізін.

Він також поіменно назвав нардепів-мажоритарників від Житомирської, до яких треба звертатися, забувши згадати Тетяну Грищенко, обрану від Малинського округу №66.

Після годинних обговорень депутати все ж таки проголосували за звернення: «за» голосували 35 з 39 присутніх депутатів (всього в обласній раді 64 депутати).

Як повідомляв Житомир.info, на позачерговій сесії Житомирської обласної ради 9 липня 2019 року депутати сперечалися щодо звернення до президента та Верховної Ради стосовно продовження дії та недопущення зняття мораторію на продаж землі: за мораторій виступали представники Радикальної партії Ляшка, Опозиційного блоку та Народної партії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада земля мораторій Кицак сесія Кізін Крамаренко звернення  
Матеріали по темі