Події

Житомирський суд оштрафував депутата, який давав у ГУНП 1,6 тис. доларів хабаря за безперешкодний видобуток бурштину

9 October 2019, 17:25

Суд затвердив угоду про визнання винуватості депутатом Олевської ОТГ, який в 2017 році намагався підкупити начальника Управління захисту економіку в Житомирській області, щоб той не заважав видобутку бурштину.

30 вересня Корольовський районний суд м.Житомира ухвалив вирок, який був оприлюднений 3 жовтня.

«До Корольовського районного суду м. Житомира надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні №42017110350000127, затверджений 11 вересня 2019 р. начальником другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні управління процесуального керівництва військової прокуратури Західного регіону України майором юстиції Шимко В.В., відповідно до якого ОСОБА_1, будучи депутатом Олевської міської об`єднаної територіальної громади Житомирської області VIII скликання, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з метою безперешкодного здійснення незаконного видобутку бурштину на території Житомирської області та не вжиття службовими особами Управління захисту економіку в Житомирській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України заходів по документуванню даної протиправної діяльності, 20.06.2017, близько 19.30 год., перебуваючи у службовому кабінеті начальника Управління захисту економіку в Житомирській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України за адресою: м. Житомир, вул. Старий Бульвар, 5/37, надав начальнику вказаного Управління підполковнику поліції ОСОБА_2 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 1600 доларів США (що згідно офіційного курсу НБУ на момент надання становило 41637,00 гри.), за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, а саме: невжиття ними заходів по перевірках, спрямованих на виявлення та документування фактів порушення ОСОБА_1 та підконтрольними йому третіми особами чинного законодавства у сфері використання надр та інших природних ресурсів, та відповідно не документування протиправної діяльності указаних осіб щодо незаконного видобутку бурштину на території Житомирської області», - зазначається в матеріалах суду.

Вказані дії депутата були кваліфіковані за ч. 1 ст. 369-2 КК України як надання неправомірної вигоди особі, яка обіцяє (погоджується) за таку вигоду вплинути на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави. Покарання за цією статтею – штраф від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 грн до 8500 грн) або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.

11 вересня 2019 року між начальником другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні управління процесуального керівництва військової прокуратури Західного регіону України майором юстиції Шимко В.В. та обвинуваченим укладено угоду про визнання винуватості.

«Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого, не встановлено. Обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченого, суд визнає щире каяття та активне сприяння розкриттю злочинів. Також при призначенні узгодженого сторонами покарання суд враховує особу обвинуваченого, який раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, за місцем роботи характеризується позитивно, на обліку у лікаря-психіатра не перебуває», - пояснює суд.

Корольовський районний суд визнати депутата Олевської ОТГ винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбачених ч. 1 ст. 369-2 КК України та призначив йому узгоджене сторонами покарання у виді штрафу на користь держави в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 гривень з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій в органах державної влади та місцевого самоврядування терміном на три роки.

Також депутат має сплатити на користь держави процесуальні витрати за проведення судово-криміналістичної експертизи в сумі 790,96 гривень, судової дактилоскопічної експертизи в сумі 1237 гривень, судової криміналістичної експертизи відео-звукозапису в сумі 5942,40 гривень, додаткової судової криміналістичної експертизи відео-звукозапису в сумі 2860 гривень, а всього 10830,36 гривень.

Крім того, хабар в сумі 1600 доларів США після набрання вироком чинності піде в дохід держави, а депутату повернуть вилучені особисті речі, вилучені під час обшуку 20.06.2017: грошові кошти у сумі 19 200 гривень, 13 000 гривень, 2 900 доларів США, мобільні телефони марки «Nokia» 6700S», марки «Iphone 6S» та сумку (портфель) чорного кольору «NERI KARRA». Також після набрання вироком чинності буде скасований арешт на нерухоме, рухоме майно (32 одиниці) та ТзОВ «Вокер».

Керівником зазначеної фірми до 20 липня 2017 року був Халімончук Володимир Миколайович – депутат Олевської міської ОТГ, обраний 18 грудня 2016 року від Радикальної партії Ляшка.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2017 року у Житомирі співробітники СБУ затримали депутата Олевської райради, який намагався підкупити поліцейського: для прикриття нелегального видобутку бурштину: запропонував полковнику поліції 1600 доларів США за чотири дні безперешкодної роботи своїх старателів та запоруку їх подальшої «плідної і взаємовигідної співпраці».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд хабар депутат Олевськ поліція бурштин  
Матеріали по темі