Суспільство

У пологовому відділенні розтлумачили, чому житомирським породіллям видають «стару версію» бебі-боксів

22 October 2019, 16:21

Житомирським породіллям і досі видають «стару версію» «пакунків малюка», в яку не входить демісезонний комбінезон та розвиваючий килимок.

Про це електронним листом Житомир.info 21 жовтня повідомила житомирянка Сніжана, яка нещодавно стала мамою.

«Доброго дня! Мене звуть Сніжана. Звертаюсь з таким запитанням. 14 жовтня народила синочка в пологовому будинку №1, при виписці вручили бебі-бокс, але ми знаємо, що з 1 вересня 2019 року мають видавати оновлений пакунок з 70 позицій (з демісезонним комбінезоном, розвиваючи килимком і т. д.). Нам видали пакунок старого зразка, а на запитання, чому так, відповіли: «Це все, що нам прислали». Звернулись до департаменту соцзахисту – та сама відповідь. Знаємо, що це не перша скарга на рахунок цього питання. Що нам робити в даній ситуації?», - написала житомирянка.

Дійсно, в січні 2019 року Житомирська ОДА з посиланням на Міністерство соціальної політики України повідомляла, що з лютого 2019 в пакунку малюка буде ще більше речей, щоправда, яких саме – не деталізувала.

7 серпня 2019 року ОДА повідомила, що до оновленого бебі-боксу входить 32 найменування предметів першої необхідності. Пакунок малюка оновлений за рахунок семи нових позицій: сорочечка дитяча (у двох розмірах), рукавички, слинявчик, підковдра, м’яка книжка, крем для малюка під підгузок, мило господарське (для прання дитячих речей), дитячі гігієнічні ватні палички. Крім того, у нових бебі-боксах збільшили кількість шапочок, боді з довгим рукавом, чоловічки з довгим рукавом та штанцями.

13 вересня 2019 року на фейсбук-сторінці Міністерства соціальної політики України опублікували оновлений перелік речей для новонароджених, який «виріс» із 30 до 70 позицій. До нової комплектації мають входити, зокрема, комбінезон-трансформер демісезонний, багатофункціональний розвиваючий килимок та засоби гігієни для мами (прокладки гігієнічні та післяпологові).


Запитання Сніжани Житомир.info переадресував директорці департаменту соціальної політики Житомирської міськради Вікторії Краснопір, яка пояснила, що департамент не відповідає ні за вміст, ні за видачу «пакунків малюка».

«Департамент соціальної політики не володіє інформацією щодо вмісту чи оновлення «бебі-боксів». Ми не є розпорядниками коштів. Пологові відділення напряму отримують запаковані коробки з необхідними речами і не можуть перевірити їх зміст. Зверніться, будь ласка, до лікарні, про яку йде мова», - сказала Вікторія Краснопір.

Директор КП «Лікарня №1» Житомирської міської ради Володимир Мордюк переадресував запитання завідувачці пологового відділення лікарні №1 Світлані Данилюк, зв’язатися з якою не вийшло через її зайнятість. Натомість у відділенні нашому сайту пояснили, що про існування так званих «зимових» бебі-боксів дізналися від батьків немовлят, які "дивляться телевізор і читають інтернет", і що коробки видають в черговості їх прибуття.

«Ми не отримували жодних нормативних актів, які б зобов’язували нас, наприклад, з 15 жовтня роздавати зимову комплектацію. Ми взагалі не знаємо, чи така є, оскільки зовні коробки всі однакові. Крім того, перелік речей знаходиться всередині коробки, тож дізнатися про склад бебі-бокса ми можемо лише тоді, коли батьки його відкривають і в нашій присутності звіряють вміст. От за це ми відповідаємо. А чи вони літні чи зимові і в якій кількості їх поставили, нам ніхто не повідомляє», - пояснюють у пологовому відділенні.

Крім того, у складі пакунків малюка є дитячі шампуні, креми та присипки з обмеженим терміном придатності. Аби не трапилося так, що батьки отримали прострочені дитячі товари, їх видають у порядку надходження, — пояснили Житомир.info.

Нагадаємо, восени 2018 року породіллям почали видавати «пакунок малюка», в якому першочергово було 25 необхідних речей.

Як повідомляв Житомир.info, 20 вересня 2018 перші 386 бебі-боксів роз'їхалися по пологових будинках Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бебі-бокс пакунок малюка немовля новонароджений породілля  
Матеріали по темі