Місто

​Через борг у третину мільйона мешканцям двох гуртожитків у Житомирі перекриють газ

30 October 2019, 10:47

Мешканці гуртожитків по вул. Східній у Житомирі можуть залишитися без газу через борг у 330 тис. грн.

Про це 29 жовтня повідомила пресслужба АТ «Житомиргаз».

«Споживачі двох будинків по вул. Східній, 69 та 70 через заборгованість понад 331 тис. грн за спожитий газ будуть відключені від газорозподілу за дорученням ТОВ «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ», - йдеться у повідомленні.

Згідно з кодексом ГРМ помешкання споживачів природного газу, що мають заборгованість, підлягають відключенню від газорозподілу. Так станом на 29 жовтня борг за спожиті кубометри газу мешканців гуртожитку, що знаходиться за адресою вул. Східна, 69 складає 204 тис. 715 грн, а гуртожитку по вул. Східна, 70 – 126 тис. 893 грн.

Постачальник природного газу ТОВ «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ» надав попередження про можливе відключення боржникам. Згодом АТ «Житомиргаз» отримало доручення обмежити газопостачання згідно з законом.

«Варто зазначити, що за даними адресами АТ «Житомиргаз» провело ряд робіт щодо налагодження системи обліку природного газу. В гуртожитках було встановлено індивідуальні лічильники природного газу коштом підприємства, завдяки яким мешканці могли б відслідковувати споживання і навіть економити власні кошти», - повідомили в пресслужбі «Житомигаз».

Проте фахівці АТ «Житомиргаз» зіштовхнулися із проблемами введення лічильників в експлуатацію. Мешканці не бажають опломбовувати дані прилади обліку, тим самим порушуючи норму Закону «Про комерційний облік природного газу». В цьому Законі йдеться про контроль за споживанням природного газу завдяки індивідуальним приладам обліку.

«Ситуація ускладнюється й тим, що споживачі, які мають на загальній кухні спільну газову плиту, свідомо не бажають розділяти обов’язки по оплаті за газ по одному рахунку. Газова плита може бути у власності декількох сімей, а лічильник – тільки один. В такому випадку АТ «Житомиргаз» чекає колективну заяву від тих декількох сімей, що користуються цією газовою плитою, про те, що готові експлуатувати даний газовий прилад разом. А також здійснювати розрахунок за одним особовим рахунком в рівних частинах», - коментує ситуацію фахівець зі зв’язків з громадськістю АТ «Житомиргаз» Катерина Латій.

АТ «Житомиргаз» наголошує на виконанні усіх норм Закону споживачами природного газу, як в частині вчасної оплати за надані послуги, так і в частині виконання Закону «Про комерційний облік природного газу».

«Небажання мешканців цих гуртожитків ввести в експлуатацію лічильники, мабуть, зобумовлено ще й тим, що реальна кількість проживаючих в квартирах може бути більшою, ніж зазначена зараз у платіжках. Тоді проблема є більш глобальною: дехто «безкоштовно» користується газом», - додає Катерина Латій.

Нагадаємо, житомирське ОСББ по провулку Київському, 25 потрапило в десятку найбільших боржників України за газ, яким з 1 серпня обіцяли вимкнути газ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ Житомиргаз борг гуртожиток  
Матеріали по темі