Економіка

Житомирська компанія YanAir потрапила в ТОП-10 найбільш успішних авіаперевізників України

7 November 2019, 15:58

У ТОП-10 підприємств авіаційного напрямку потратив «ЯнЕір» із Житомира.

Про це свідчать дані дослідження YouControl, оприлюднені 7 листопада.

«Аналітики системи з перевірки контрагентів YouControl проаналізували дані щодо виручки компаній за 2018 рік і визначили по ТОП-10 лідерів ринку, у яких основний КВЕД «Авіаційний транспорт». Найбільше серед них київських (7 компаній), але є також по одній із Закарпатської, Кіровоградської області та зареєстрована у Житомирі – ТОВ «ЯнЕір» ЛТД», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на відміну від водного транспорту, найпотужніші гравці авіаринку займаються не вантажними, а пасажирськими авіаперевезеннями. Всі із десятки перевізників працюють в категорії «Пасажирський авіаційний транспорт». Лідер ренкінгу – МАУ – напрацював протягом 2018 року на суму майже в 10 разів більшу, ніж усі ТОП-10 підприємств водного транспорту. Із ТОП-10 авіаперевізників лише двоє працюють на ринку з 90-х (МАУ та УРГА). По 4 підприємства були засновані в 2000-х та 2010-х. Зокрема, лише 2017 року на ринок увірвався вітчизняний лоукост – «СкайАп», - інформує YouControl.

Назва компанії

Виручка 2018 року, грн

ПАТ "Авіакомпанія "МАУ"

27,0 - 27,5 млрд

ТОВ "Авіаційна компанія "Роза Вітрів"

4,0 - 4,5 млрд

ТОВ "Авіакомпанія "Азур Ейр Україна"

2,0 - 2,5 млрд

ПРАТ "АК "Українські вертольоти"

1,5 - 2,0 млрд

ТОВ "ЯнЕір" ЛТД

1,5 - 2,0 млрд

ТОВ "Авіакомпанія Браво"

1,5 - 2,0 млрд

ТОВ "Авіакомпанія СкайАп"

1,0 - 1,5 млрд

ТЗОВ "Авіакомпанія "Атласджет Україна"

450 - 500 млн

ТОВ "Анда Ейр"

400 - 450 млн

ПРАТ "МААК "УРГА"

300 - 350 млн

«Жодне із підприємств не отримало найвищий показник FinScore (індекс фінансової стійкості від YouControl) – А. Половина отримала D (дуже низький рівень стійкості). Хоча трійка із десяти має непоганий результат В та ще двоє С. Лише у двох компаній частину виручки склали державні закупівлі, але 9 із 10 займаються експортом (тобто всі, окрім «Атласджет Україна»). Ці компанії в основному реалізують за кордон літальні апарати, двигуни та інші комплектуючі. Однак цікаво те, що вони мають досить багато різних категорій експорту. Найменше їх у «Анда Ейр» – всього 7, а найбільше в МАУ (понад 80) та в «АК "Українські вертольоти"» (більше 120-ти). Серед країн, що купують товари в українських компаній, найчастіше зустрічаються Кіпр, Великобританія, Ірландія та Туреччина. Хоча є й екзотичні імпортери: Бермудські острови торгують з компанією «Браво», а Йорданія з «Анда Ейр», - зазначається у матеріалі.

Як повідомляв Житомир.info, аеропорт «Житомир» є базовим для авіакомпанії YanAir. 13 червня 2018 року на сайті YanAir у переліку аеропортів вильоту з’явився Житомир, а пропонований аеропорт прильоту лише один – Батумі (Грузія). Згодом мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що в аеропорту працює комісія Кабінету міністрів по прийомці та присвоєння аеропорту статусу міжнародного і лише після цього Державіаслужби може видати ліцензію на пасажирські перевезення з Житомира. Перший рейс мав відбутися 30 липня, але в авіакомпанії повідомили, що рейси у цьому напрямку скасовані.

У вересні 2019 року нардепи-мажоритарники від Житомирської області направили звернення міністру інфраструктури Владиславу Криклію щодо виділення 360 млн грн на відновлення роботи житомирського аеропорту, на що міністр відповів: Мінінфраструктури всіляко підтримує зусилля Житомирської міської об’єднаної територіальної громади щодо модернізації та розвитку аеродрому «Житомир», але в проєкті держбюджету на наступний рік не передбачені кошти на його реконструкцію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: авіакомпанія літак Янейр 
Матеріали по темі