Інтерв'ю

Валерій Зайченко про ситуацію на ринку нерухомості Житомира, ціни на квартири та «безкоштовних екскурсоводів»

18 November 2019, 16:06

Валерій Зайченко працює на житомирському ринку нерухомості з 1998 року, тривалий час очолює громадську організацію «Житомирська рієлторська палата». Який сьогодні ринок нерухомості в обласному центрі, скільки коштують квартири та чому покупці почали знову поглядати на вторинний ринок – читайте в інтерв’ю з експертом по нерухомості та інвестиціях Валерієм Зайченком.

– Який сьогодні ринок нерухомості в Житомирі, які ціни?

– Досить жвавий, але трохи бідний вторинний ринок на одно- та двокімнатні квартири. Ціна квартири на вторинному ринку залежить від району її розташування, поверху, стану та швидкості продажу. В середньому ціни на однокімнатні квартири – від 18000 до 28000 доларів США , на двокімнатні – від 21000 до 35000 доларів США, а на квартири з більшою кількістю кімнат ще на 10-20% вище.

– А яка ситуація сьогодні на первинному ринку Житомира?

– Я працюю на ринку нерухомості вже досить довго і завжди мріяв, щоб в Житомирі почали з’являтися новобудови. Багато проводив роботи зі своїм колективом по залученню інвестиційно-будівельних компаній для розбудови Житомира, але якось вони не могли вирішити з нашою мерією ці організаційні питання… І на щастя житомирян та жителів Житомирської області, останні роки «диво» сталося – багатоповерхові комплекси прикрасили наше місто. Біля 70% покупців з вторинного ринку впродовж 3-х років купляли новобудови. І це було однією з причин зниження цін на вторинному ринку до весни 2019 року. Ціни на новобудови коливаються від 13000 до 15000 гривень за квадратний метр. Є знижки, є розстрочки – все індивідуально в кожному ЖК.

– Що трапилось весною 2019 року на ринку нерухомості Житомира?

– На мій особистий погляд, весною покупці стали більш прискіпливо ставитися до новобудов, їх ступеню готовності, термінів здачі будинків в експлуатацію та підключення мереж до цих будинків. Також стали прислуховуватись до тих, хто вже купив та зробив ремонт й розповідав, з якими труднощами зіткнувся при цьому. Порівнявши ціни первинного та вторинного ринків, частина покупців повернулась на вторинний ринок. До речі, зробити ремонт квартири в Житомирі коштує від 200 доларів за квадратний метр, це разом із матеріалами. Саме тому ми бачимо підвищення ціни на житло на вторинному ринку Житомира з літа і до середини осені, плюс до цього – «просів» долар.

– Яка ситуація зараз і які прогнози?

– Сьогодні ситуація більш-менш стабільна – покупці на первинному та вторинному ринках 50х50. Але всі з нетерпінням чекають, коли почнуть рости поверхи в ЖК, які знаходяться в самому центрі. Ситуація до Нового року значно не зміниться, якщо не буде росту долара та суттєвої зміни економічної ситуації в Україні, і загострення бойових дій на Сході.

– Рієлтори допомагають відділам продаж житлових комплексів реалізовувати квартири?

– Рієлторів сьогодні ділять на категорії – «безкоштовні екскурсоводи» і «профі». Відділам продаж з «безкоштовними екскурсоводами» працювати було просто і зручно. А «профі» для них конкуренти – вони укладають договори, контролюють купівлю-продаж, «вибивають» преференції і знижки для своїх клієнтів, зменшують ризики при купівлі квартири, роблять юридичну експертизу документів перед оплатою. Безумовно, професійні рієлтори працюють краще, ніж менеджери відділів продаж. Й найголовніше – вони не на зарплаті у керівництва ЖК і порадять, що купляти.

– Розшифруйте, що таке «безкоштовні екскурсоводи»?

– Так можна назвати людей з незначним досвідом роботи, або які працюють неофіційно. Але ж вони про це не кажуть клієнтам. Уявіть собі хірурга, який всього місяць вчився, кинув навчання і пішов робити операції людям. Так і «безкоштовні» - місяць в агентстві побули й пішли «в люди»… В основному це молоді люди без життєвого досвіду, які не до кінця розуміють важливість і наслідки своїх дій, неякісної роботи. Вони змінюють номери телефонів, у них немає офісу, і знайти їх практично неможливо. «Безкоштовні» дають рекламу, потім, знайшовши продавця, оцінюють його квартиру або будинок нижче ринкової вартості на 25-30%, не укладаючи договорів, бо працюють неофіційно. Швидко продають об’єкт і шукають другого недосвідченого клієнта. І таких випадків сотні. Найгірше те, що від їхніх дій страждають люди і думають, що всі рієлтори такі.

– Скільки всього працює рієлторів в Житомирі?

– На ринку нерухомості Житомира працює понад 600 операторів, це разом з агентами, які працюють в агентствах.

– На «екскурсоводів» немає управи?

– На самому багатому ринку немає закону про рієлторську діяльність, відповідно і відповідальності у «безкоштовних» немає.

– Що порадите людям, які хочуть продати чи купити нерухомість?

– Краще всього вибрати рієлтора по рекомендації. Якщо такого немає то знайдіть рієлторів в інтернеті, почитайте про них, про агентство і призначте зустріч, бажано – в їхньому офісі. Подивіться на керівництво, на рієлтора, поспілкуйтесь. Сходіть в інші агентства, які працюють офіційно, придивіться, порівняйте і самостійно виберіть собі продавця вашої нерухомості, з яким вам буде безпечно і комфортно працювати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зайченко нерухомість рієлтор  
Матеріали по темі