Економіка

Український фонд стартапів почав приймати заявки на фінансування проєктів

2 December 2019, 18:02

Український фонд стартапів 2 грудня 2019 року розпочав прийом заявок на фінансування проєктів. Подати заявку можна на сайті www.usf.com.ua.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

За словами Міністра фінансів Оксани Маркарової, оскільки інновації – ключовий пункт для економічного зростання та збільшення продуктивності, то одне з основних завдань Фонду – на основі найкращих світових практик розпочати системну підтримку тих перспективних українських проєктів, які ще недостатньо великі, щоби потрапити в поле зору «класичних» інвесторів.

«Принцип роботи Фонду: максимально скорочений шлях отримання коштів, формалізована, але прозора процедура і максимальне віддалення від політики», - уточнила Оксана Маркарова і нагадала, що до наглядової ради виходить тільки два представника Уряду, а в експертну раду, яка безпосередньо оцінюватиме проєкти під час пітчингу, - тільки представники бізнесу та експерти, які мають відповідний досвід.

Вона також повідомила, що наступним етапом розвитку Фонду стане залучення до нього іноземних партнерів, які долучатимуться своїми фінансами до підтримки «українських єдинорогів».

«Зацікавлені компанії вже є. Коли ми покажемо, що процедура відбору проходить насправді прозоро, і будемо мати перші кейси, розпочнемо детальніші перемовини про можливість співпраці», - сказала Оксана Маркарова.

Надалі Мінфін сфокусується також на оновленні законодавства, яке полегшить інвестування в стартапи в Україні та діяльність інвестфондів.

Вимоги до стартапів:

фінансується лише український бізнес з орієнтацією на світові ринки;

проєкти мають бути на ранніх стадіях розвитку (pre-seed and seed);

організація повинна бути орієнтована на отримання доходу;

до уваги беруться інноваційні ІТ / високотехнологічні продукти;

наявність команди лідерів, створену для розвитку бізнесу.

«Фонд планує надавати безповоротну фінансову допомогу стартапам на початкових стадіях розвитку. Проєкт на стадіях pre-seed можуть отримати грант на суму $25 000, стартапи на стадіях seed – грант на суму $50 000. Таким чином, один стартап може сумарно отримати $75 000. Проєкт, який отримає грант, повинен буде подавати звітність про використання коштів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Фонд фінансує майже усі галузі, окрім азартних ігор, виробництва та реалізації небезпечних речовин, алкогольних та тютюнових виробів, військових та ядерних технологій.

Раніше пресслужба Кабміну повідомляла, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман разом з міністром фінансів Оксаною Маркаровою 11 липня 2019 року дали старт роботі Українського фонду стартапів: «початковий» бюджет фонду становить близько 400 млн грн, і спершу гроші будуть надаватися під конкретні проєкти на грантовій основі.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2019 року більше десяти команд молодих винахідників з’їхалися до Житомира на конкурс стартапів, який разом із партнерами організувала обласна Агенція регіонального розвитку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ стартап Мінфін  
Матеріали по темі