Влада

Децентралізація стала предметом суперечки між мером Житомира та представником приміського селища, який згадав «зубковську» банду

3 December 2019, 17:14

У Житомирській облдержадміністрації 3 грудня відбулося обговорення процесу децентралізації області.

Під час засідання міжвідомча регіональна робоча група, до складу якої входять голови міст, районних рад та представники територіальних громад, опрацювала Перспективний план області.

Голова Житомирської ОДА зазначив, що наша область залишається у лідерах процесу децентралізації.

«Житомирщина впевнено тримає перше місце в процесі створення спроможних об’єднаних територіальних громад. Сьогодні 68% області покрито об’єднаними територіальними громадами на яких проживає 70% населення. За результатами постійних консультацій з органами місцевого самоврядування, народними депутатами України, представниками громадськості у тому числі з безпосередньо виїздами в райони, та в населені пункти області завершена робота з розроблення Перспективного плану формування території громад області. З передбаченням охоплення ним 100% області з урахуванням методики формування спроможних територіальних громад» - сказав голова ОДА Віталій Бунечко.


Наразі на території Житомирського району функціонує 5 ОТГ, планується створити ще дві – Березівську та Сінгурівську. Проте на засіданні представник селища Новогуйвинське заявив про небажання об'єднуватися.

«Залиште нас. У нас населення майже 20 тисяч, якщо ми нормально порахуємо. І ми спроможні по грошах та по всіх справах. Тому прошу вас вникнути в цю ситуацію тому, що «зубковська» банда (мається на увазі колишній віцепрем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко – ред.) нас обклала свого часу, як вовків у лісі тими прапорцями, і зараз Олена Миколаївна каже: Сінгури будуть проти. А чому проти, Олена Миколаївна? Ви в селищній раді проробили 15 чи 10 років і ми вас там виростили, я розумію чому проти. Тому якщо питання так стоїть, то лишайте нам такі привілеї як і Бердичеву, ми самі собі дамо ради. Я прошу членів комісії розглянути й таку можливість. Нам свого часу не дали об’єднатися, можливо ви не знаєте, колись Пісківська сільська рада проголосувала за об’єднання, але за 10 днів пройшлися по депутатах: по ночах, залякування і таке інше, і вони своє рішення не підтвердили. А чому? Тому що пан Зубко та його банда хотіли Новогуйвинське бачити в Житомирі. І ви всі знаєте, що більша частина бюджету Житомирського району – це наш бюджет, це гроші з нашої громади. Якби ми у 2015 році мали ОТГ, то не було б у районі чим бавитися, проїдати бюджет, або, як кажуть, «дерибанити» - зауважив член виконком Новогуйвинської селищної ради Іван Єщенко.

Житомирський міський голова на таку заяву відповів, що лише завдяки проханню людей селищу не перекрили водопостачання, та закликав пам'ятати про свою відповідальність перед людьми.

«Хочу сказати, що Житомирська міська рада голосувала про пропозицію по об’єднанню до всіх громад, які навколо Житомира, але не голосували жодного разу, якщо я не помиляюсь, за об’єднання з Новогуйвинским. Хоча у цьому році по проєкту Світового банку замінюємо чотири дюкери, які забезпечують, у тому числі, Новогуйвинське водою. Новогуйвинське кілька місяців не платить за воду Житомирському водоканалу, тільки на особисте прохання громадян ми не відключили їм воду. Це про те, хто як вміє хазяйнувати. Я вже не кажу про те, що в Новогуйвинську не працюють очисні споруди і це все йде у річку. Я проти, щоб когось насильно об'єднувати, я точно не хочу вислуховувати про те, що хтось хоче «загарбати», нехай самі живуть як хочуть, але нехай зроблять те, що потрібно. І коли їм вимкнуть воду, бо вони не платять за неї, там тариф вдвічі дорожчі ніж у Житомирі, тоді люди прийдуть до них. І хай кожен розуміє свою відповідальність перед людьми» - відповів мер Житомира Сергій Сухомлин.

На це Іван Єщенко відповів, що у Новогуйвинському тариф на воду 29 грн, а в Житомирі – 19 грн, і різниця не в два рази. Крім того, селище має окремий водогін та каналізацію, а очисні споруди не працюють у сусідньому смт Озерне, яке й забруднює Тетерів кишковою паличкою.

Зараз є пропозиція приєднати селище Новогуйвинське до Сінгурівської ОТГ. Після обговорення та внесення змін, Перспективний план області подадуть до Кабінету міністрів України.

Проєктну модель Перспективного плану, який розглядався на міжвідомчій регіональній робочій групі, дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, 12 липня 2019 року під час «Години запитань до Уряду» у Верховній раді тодішній віцепрем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко презентував модель «ідеальної європейської України», відповідно до якої в Житомирській області буде 4 райони.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентралізація ОТГ Бунечко Сухомлин Єщенко  
Матеріали по темі