Політика

Сухомлин після внесення змін до Конституції вирішить, чи балотуватися знову на посаду мера Житомира

17 January 2020, 16:35

Мер Житомира Сергій Сухомлин чекає на внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади і після цього вирішить, чи буде балотуватися на другий строк.

Про це він сказав в інтерв’ю Житомир.info.

«Я чекаю голосування закону про зміни до Конституції, бо якщо він буде прийнятий в такому вигляді, як є зараз, то йти боротися і вигравати, і бути мером чергової ОТГ – для мене це не цікаво, бо це буде «ручне управління» мерами і головами ОТГ з боку префектів. Наприклад, ми проголосували за пільговий проїзд пенсіонерів – 3 гривні, а префект вважає, що ми порушили конституційні права пенсіонера на пільги і мер може бути відсторонений від посади, а префект просто призначить управляючого. І під порушення Конституції чи прав конкретного громадянина можна підвести безліч рішень. Так, я вважаю, що префекти потрібні, і у них повинно бути право призупиняти акти місцевого самоврядування – рішення сесії чи органу виконавчої влади, бо зараз ці функції забрали, фактично, з прокуратури. Це потрібно, але не в такому вигляді, бо зараз у повноваження префекта є дуже багато загроз для місцевого самоврядування: він може зупинити дію будь-якого рішення сесії чи виконкому, а відповідальності за такі дії у нього немає. Якщо громада після його рішення втратила податки, чи втратила інвестора – відповідальності у префекта немає», - зазначив Сергій Сухомлин.

На запитання щодо партії, від якої можливо буде балотуватися в мери, Сухомлин відповів «ми працюємо над цим» та не заперечив можливості створення нової партійної структури.

Щодо можливих конкурентів на виборах міського голови, то Сергій Сухомлин впевнено назвав лише одне прізвище.

«В Житомирі є сильні кандидатури, які можуть позмагатися за цю посаду. Наприклад, голова місцевої організації «Опозиційної платформи – За життя» Леонченко Наталія Петрівна. Я впевнений, що вона піде на вибори, і це абсолютно правильна позиція, навіть для того, щоб отримати вищий партійний рейтинг, треба виставляти кандидата в мери від політичної сили. Також будуть представники від «Батьківщини», від партії Зеленського. Я не знаю прізвищ кандидатів, думаю, що вони ще самі не вирішили, хто це буде. Партія «Слуга народу» має велику електоральну підтримку в Житомирі і її кандидат може абсолютно нормально змагатися і перемагати на цих виборах», - наголосив мер Житомира.

Він також зізнався, що робив заміри свого рейтингу, але відмовився назвати результат.

Повністю інтерв’ю з мером Житомира про незавершені минулорічні проєкти, плани на 2020 рік, місцеві вибори та велику політику читайте тут

Нагадаємо, 13 грудня 2019 року у Верховній раді був зареєстрований поданий президентом Володимиром Зеленським законопроєкт про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади). 16 січня 2020 року пресслужба президента повідомила, що Володимир Зеленський обговорив з народними депутатами питання реформи децентралізації й за результатами зустрічі вирішив відкликати поданий ним раніше проєкт закону і скерувати його на доопрацювання.

Як повідомляв Житомир.info, новий Виборчий кодекс збільшив розмір застави для кандидатів та партій на місцевих виборах: претенденти на посаду мера Житомира мають сплатити 378 тис. грн застави.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори Сухомлин децентралізація  
Матеріали по темі