Політика

За новим Виборчим кодексом кандидат у мери Житомира має сплатити майже 400 тис. грн застави

15 January 2020, 13:31

Виборчий кодекс, підписаний у грудні Володимиром Зеленським, разом зі зміною виборчої системи регулює і цілу низку інших питань, зокрема щодо застав кандидатів та партій на виборах всіх рівнів: заставу в місцеві ради підняли майже в 40 разів у порівнянні із місцевою кампанією 2015 року.

Про це повідомляє громадський рух ЧЕСНО.

«На таке зростання вплинуло одразу два чинники: зміна формули розрахунку, яка збільшує розмір застави рівно у 10 разів (4 мінімальні заробітні плати на кожні 10 тисяч виборців; попередня формула цю ж кількість зарплат на кожні 100 тисяч виборців); з 2015 року мінімальна заробітна плата у гривневому еквіваленті зросла в 4 рази. Така формула є актуальною для кандидатів у міські голови в облцентрах та містах із кількістю виборців від 90 тисяч і більше і для партій, які реєструватимуть свої списки до обласних рад, міських рад у облцентрах (у т.ч. столиці) й містах із кількістю виборців від 90 тисяч і більше», - зазначається у матеріалі на сайті ЧЕСНО.

Розрахунки ЧЕСНО на основі формули із Виборчого кодексу України свідчать, що розмір застави для кандидата у міські голови облцентру чи великого міста від 90 тисяч виборців буде становити щонайменше 170 тисяч гривень (Ужгород). Рекордною буде застава для кандидатів у міські голови Києва — понад 4 мільйони гривень. У Житомирі застава для кандидата в мери становитиме 378 тис. грн.

Зазначимо, що застава для кандидата в мери Житомира на місцевих виборах 2015 року була майже в 40 разів меншою і тоді на посаду Житомирського міського голови року балотувалися 16 кандидатів.

Для реєстрації партійного списку кандидатів в депутати Житомирської міської ради у 2020 році треба буде сплатити теж 378 тис. грн. Реєстрація списку кандидатів в депутати Житомирської обласної ради обійдеться партії в 1 млн 790 тис. грн.

Нагадаємо затверджені ЦВК розміри застав на місцевих виборах у 2015 році: кандидат на посаду мера Житомира мав внести заставу в розмірі 10 тис. 206 грн і таку ж суму необхідно було сплатити за реєстрацію списку кандидатів у міську раду. За реєстрацію списку в Житомирську обласну раду партія мала заплатити 47 тис. 930 грн.

Як повідомляв Житомир.info, на пленарному засіданні 19 грудня 2019 року Верховна рада ухвалила Виборчий кодекс України з пропозиціями президента Володимира Зеленського: «за» проголосували 330 народних депутатів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори застава кандидат партія  
Матеріали по темі