Місто

Житомирський виконком не погодив демонтаж меморіальних дошок Кавуну, Ямчинському і Щасному

22 January 2020, 10:46

Виконавчий комітет Житомирської міської ради не підтримав проєкт рішення про демонтаж меморіальних дошок Василю Кавуну, Василю Ямчинському та Олексію Щасному та пам’ятнику Василю Кавуну.

Питання розглядали на черговому засіданні міськвиконкому 22 січня. На засідання прийшли краєзнавці, які проти демонтажу меморіальних дошок. Також проти був директор департаменту містобудування та земельних відносин Ігор Блажиєвський.

«Що написано на меморіальній дошці (Василю Кавуну)? Щоб тут щось таке було написано, що нам заважало жити – ми не бачимо. На дошці написано, що Василь Кавун тут жив, був депутатом за радянських часів та часів незалежної України, почесний громадянин Житомира», - сказав Ігор Блажиєвський.

Присутні краєзнавці висловилися проти демонтажу меморіальних дошок Кавуну та Ямчинському, запропонувавши дещо змінити написи на них, але найбільшу підтримку вони висловили адміралу Щасному. За їх словами, ця людина навпаки заслуговує більшої поваги і про цього діяча варто більше розповідати. Адже Олексій Щасний – народився в Житомирі, командував Балтійським флотом, був страчений радянською владою ще у 1918 році.

Краєзнавці пропонують лишити меморіальну дошку Щасному, прибравши прапор флоту. Але мер Сергій Сухомлин зауважив, що не бачить нічого поганого у цьому прапорі, бо це історія.

«Так дійсно, ця людина давала військову присягу, тоді були такі часи і така влада», - зауважив Сергій Сухомлин.

Врешті, виконком проголосував проти рішення щодо демонтажу усіх меморіальних дошок.

Подробиці дивіться у сюжеті

Нагадаємо, в листопаді 2019 року Житомирська міська влада отримала листи від Українського інституту національної пам’яті щодо виконання закону про декомунізацію стосовно демонтажу пам’ятних знаків Василю Кавуну, Василю Ямчинському та Олексію Щасному. Проєкт рішення виконкому про демонтаж меморіальних дошок зазначеним діячам та пам’ятнику Кавуну оприлюднили на сайті міської ради 17 грудня 2020 року.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2011 року на будинку по вулиці Чорновола було встановлено меморіальну дошку Василю Кавуну, колишньому першому секретарю Житомирського обкому КПУ. 7 листопада 2011 року на цьому ж будинку урочисто відкрили меморіальну дошку колишньому голові виконкому Житомирської обласної ради Василю Ямчинському. 19 лютого 2016 року мер Сергій Сухомлин підписав розпорядження про декомунізацію, де, зокрема, йшлося про демонтаж 19 дошок і пам'ятних знаків. Тоді ж він пояснював, що Василь Кавун під дію закону не потрапляє. Після підписання розпорядження житомирські свободівці звернуться до міської влади, щоб отримати дозвіл на демонтаж погруддя колишнього комуністичного парткерівника та першого секретаря Житомирського обкому КПУ Василя Кавуна. 13 липня 2016 року був оприлюднений проєкт рішення міськвиконкому про демонтаж дошок Ямчинському та Кавуну, демонтаж погруддя Кавуна та зміну назви школи №22.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком декомунізація Кавун Ямчинський Щасний меморіальна дошка   
Матеріали по темі