Влада

Як Житомирський виконком голосував проти «декомунізації» трьох пам’ятних дошок

22 January 2020, 14:43

Члени виконкому та місцеві краєзнавці вважають Ямчинського, Щасного та Кавуна частиною історії Житомира, тому не підтримали рішення про «декомунізацію» трьох пам'ятних дошок і погруддя на фасаді ЗОШ № 22.

Аби висловити свою позицію, 22 січня на засідання виконкому прийшли історик та краєзнавець Сергій Собчук та співробітник Житомирського обласного архіву Руслан Конратюк.

«Я більше прийшов розповісти про адмірала Щасного і висловити свою позицію, але, раз мені надали слово, і про Кавуна Василя Михайловича, теж скажу свою думку. Я знав цю людину, з нею був знайомий мій дядько, який працював головним хірургом у Вінницькій області, і я чув про нього лише добрі й гарні відгуки. Моя думка така: варто було б змінити напис на дошці, не писати, що він перший секретар обком партії, не говорити про його комуністичне минуле, погляди, але залишити пам'ять в місті», – розповідає краєзнавець Сергій Собчук.


За словами краєзнавця, морський офіцер Олексій Щасний командував Балтійським флотом під час Льодового походу 1918 року, і завдяки йому бойові судна уникли захоплення німцями.

«Адмірал Щасний, чому я сказав, що спершу прийшов поговорити про нього, це трагічна особистість, яку вбили два рази. Вбили злочинно перший раз у 1918 році. Абсолютно безпідставно в силу політичних поглядів його вбили два лідери – Володимир Ілліч Ленін та Лев Борисович Троцький. А до 1991 року пам'ять про нього стерли, всі документи зберігалися під грифом «абсолютно таємно», зберігались в архівах КДБ. В 1991 році в архіві нашому відомий краєзнавець віднайшов документи, які стосуються родини Щасних», – сказав Сергій Собчук.

Віднайшов ці документи та досліджував родове дерево Щасних співробітник Житомирського обласного архіву Руслан Конратюк.

«Така його доля, і він дійсно людина свого часу, він служив. І він українець по всіх лініях. Його мама була теж з родини військових, дід його по маминій лінії – генерал-майор Андоленко, це Слобожанський рід. Він, до речі, у Житомирі похований, і стирати пам'ять про цю людину абсолютно не можна», – повідомив Руслан Конратюк.

Мер міста погодився з краєзнавцями і закликав інших членів виконкому не підтримувати рішення про демонтаж меморіальних дошок Кавуну, Ямчинському і Щасному.

«Це справжні офіцери, які давали присягу своїй батьківщині, й на той час вона була така, і я навіть не розумію, навіщо прибирати прапор. Це був його прапор, за нього люди гинули. Давайте не робити цирк, ми так дійдемо до Сергія Корольова», – зауважив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, в листопаді 2019 року Житомирська міська влада отримала листи від Українського інституту національної пам’яті щодо виконання закону про декомунізацію стосовно демонтажу пам’ятних знаків Василю Кавуну, Василю Ямчинському та Олексію Щасному. Проєкт рішення виконкому про демонтаж меморіальних дошок зазначеним діячам та пам’ятнику Кавуну оприлюднили на сайті міської ради 17 грудня 2020 року.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2011 року на будинку по вулиці Чорновола було встановлено меморіальну дошку Василю Кавуну, колишньому першому секретарю Житомирського обкому КПУ. 7 листопада 2011 року на цьому ж будинку урочисто відкрили меморіальну дошку колишньому голові виконкому Житомирської обласної ради Василю Ямчинському. 19 лютого 2016 року мер Сергій Сухомлин підписав розпорядження про декомунізацію, де, зокрема, йшлося про демонтаж 19 дошок і пам'ятних знаків. Тоді ж він пояснював, що Василь Кавун під дію закону не потрапляє. Після підписання розпорядження житомирські свободівці звернуться до міської влади, щоб отримати дозвіл на демонтаж погруддя колишнього комуністичного парткерівника та першого секретаря Житомирського обкому КПУ Василя Кавуна. 13 липня 2016 року був оприлюднений проєкт рішення міськвиконкому про демонтаж дошок Ямчинському та Кавуну, демонтаж погруддя Кавуна та зміну назви школи №22.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: меморіальна дошка Ямчинський Щасний Кавун  
Матеріали по темі