Здоров'я

​Житомирські зубні лікарі скаржились народному депутату на наказ МОЗ, який залишить їх без роботи

27 January 2020, 16:13

Кілька десятків людей 27 січня збираються на майдані Корольова, розгортають плакати і вишиковуються перед входом до приміщення облдержадміністрації. Усі ці люди - це зубні лікарі, які вважають, що вже навесні вони можуть втратити свої робочі місця. Як пояснюють самі медики, під час впровадження другого етапу медичної реформи діяльність зубних лікарів опиниться «поза законом», бо в Міністерстві охорони здоров’я «згадали» про наказ 17-річної давнини № 117 від 29 березня 2002 року, відповідно до якого ці фахівці втрачають право лікувати пацієнтів і можуть лише зробити профілактичний огляд та діагностику.

«Наразі ми стоїмо перед стоматологічною реформою. Випливає цей наказ, 117-й, який, наскільки я знаю, не повністю трактується, тому що там є не виключні кваліфікаційні вимоги. Але користуючись ним наголошують на тому, що зубні лікарі не мають права навіть лікувати зуби. Тобто, якщо ніяких змін не відбудеться в 177-му наказі, ми втратимо висококваліфікованих фахівців, яких, я вважаю, на даний момент у нашій країні і так не вистачає. Мені кожного дня телефонують зубні лікарі і кажуть: «Я не хочу їхати за кордон, я хочу працювати і робити те, що я вмію у своїй країні», – розповідає голова ГО «Зубні лікарі України» Віра Шиміліна.


Щоб звернути увагу на проблему зубних лікарів, медики зібрались біля Житомирської облдержадміністрації, де 27 січня повинне відбутись виїзне засідання комітету Верховної ради України з питань охорони здоров’я. Мітингувальники сподіваються, що хоча б цього разу їх почують.

«Я не знаю, що на даний момент нам сьогодні робити. Те що ви бачите – це Житомирська область, але у всіх областях України тисячі зубних лікарів, які наразі знаходяться на межі безробіття. Вони дуже налаштовані на пікети, на мітинги, на страйки. Мені, як голові громадської організації, дуже важко втримати цю хвилю. Ми хочемо вирішити це цивілізовано, на законодавчому рівні», – розповідає голова ГО «Зубні лікарі України».

Перед початком засідання до мітингарів вийшли народні депутати та голова адміністрації. Вислухавши зубних лікарів, голова комітету з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький пообіцяв перенаправити усю інформацію до профільного міністерства, втім, закликав не розраховувати на швидкі відповіді.

«Почув. Чесно, не чув про цю проблему, зараз вперше про неї чую. Але тут є перший заступник міністра охорони здоров’я поруч – Андрій Семиволос. Ми прямо зараз йому передаємо. Я ще зроблю депутатський запит від комітету, і коли буде готова відповідь, ми все передамо губернатору. Бо чесно, я не знаю, що вам відповісти. Не обіцяю, що це тиждень, але через два-три тижні ми губернатору дамо якусь людську відповідь. До 1 квітня час є, два-три тижні - ми губернатору відповімо. Єдине, що вам можу сказати, що на вулиці таку кількість людей залишити неможливо. Яким воно вирішиться - я не готовий вам зараз відповісти, але на вулицю вигнати таку кількість людей неможливо», – вважає народний депутат України, голова комітету Верховної ради з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький.

Втім, попри слова нардепа, зубні лікарі налаштовані рішуче і готові до більш масових акцій протесту у випадку, якщо на їх проблему не звернуть уваги у владних кабінетах.

Нагадаємо, у Житомирі 27 січня майже сотня зубних лікарів влаштувала пікет на майдані Корольова.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зубні лікарі МОЗ мітинг  
Матеріали по темі