Місто

​За останні 17 років населення Житомира скоротилось майже на 19 тис. людей і становить 265 тисяч. Інфографіка

7 February 2020, 09:46

У департаменті економічного розвитку Житомирської міської ради підготували інфографіку про основні демографічні показники в Житомира за 10-15 років.

Про це 6 лютого на своїй сторінці в фейсбук написав директор департаменту Микола Костриця, який опублікував інфографіку під своїм дописом.

«То скільки людей проживає в Житомирі? Перепис Дубілета хоч привернув увагу до однієї з ключових проблематик держави - демографії. На основі офіційних статистичних даних ми в Департаменті економічного розвитку Житомирської міської ради підготували інфографіку про основні демографічні тренди в Житомирі за 10-15 років. Розгорнуті висновки та причинно-наслідкові зв’язки кожен бажаючий може робити сам, але в цілому картина для міста (як і України в цілому) не оптимістична:
- населення старішає і його стає дедалі менше (низька народжуваність, висока смертність, еміграція);
- ми входимо в другу фазу (покоління) демографічної ями, тобто демографічний мінус наступні 10-15 років буде посилюватись (якщо не відбудеться непередбачуваних подій в світі та у північно-східних сусідів);
- зменшується людський капітал найбільш працездатного та дітородного віку (звужуються внутрішні ринки споживання, менше робочих рук і голів, менше податків)...

Що з цим робити? Як мінімум тверезо усвідомлювати, критично оцінювати і враховувати при плануванні розвитку міської та національної інфраструктури (в т.ч. садочки, школи, будинки для самотніх старших людей тощо); автоматизовувати бізнес-процеси... І терміново розробляти та впроваджувати національну та місцеві імміграційні політики по залученню талантів в Україну (кого, скільки, як...)", - йдеться у дописі Миколи Костриці.

Нагадаємо, пробний перепис населення показав, що станом на 1 грудня 2019 у Житомирській області проживає менше людей, ніж дає статистика: 494,2 тис. чоловіків та 568,4 жінок.

Як повідомляв Житомир.info, за даними обласного управління статистики у Житомирській області на початок 2019 року проживало 1 млн 221 тис. осіб: 652,9 тис. жінок (53,5%) та 568,1 тис. чоловіків (46,5%).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: демографія населення  
Матеріали по темі