Суспільство

Житомирська тюрма з середини: карцер, умови життя «довічників» і спогади психолога про Онопрієнка і Ткача

7 February 2020, 13:15

На сайті Української правди 7 лютого опублікували репортаж з житомирської тюрми про умови утримання в’язнів, що відбувається в колонії, розповідь Вадима з Бердичева, який засуджений ще в 90 роках до довічного ув’язнення та спогади тюремного психолога про маніяків Онопрієнка і Ткача. З 1 513 українців, які відбувають довічний термін, 164 містяться в режимному корпусі «Житомирської установи виконання покарань №8».

«22 січня 2020 року в «вісімці» - Житомирській установі виконання покарань №8 - повісився ув'язнений. Він відбував довічний термін і, провівши 22 року за ґратами, вирішив піти. Вбивця став самогубцем. Звів рахунки з життям поширеним серед зеків способом - повісився сидячи. За допомогою натягнутої простирадла, прикріпленою до нар…У знаменитій житомирської "вісімці", де відбували довічне ув'язнення Анатолій Онопрієнко та Сергій Ткач, одні з найкривавіших маніяків в історії - це третій випадок самогубства з 2001 року серед тих, хто отримав вищу міру покарання. Якщо вірити офіційній версії, за останні 19 років ще 35 вбивць, в тому числі всі ті ж Ткач і Онопрієнко, померли в «вісімці» природною смертю. Рівень безпеки тут максимальний. Кажуть, з «вісімки» ще ніхто не тікав», – йдеться у репортажі.


У тюрмі – нескінченні коридори, решітки, замки, масивні двері. Тьмяне світло, стара плитка на підлозі і стінах. Режимний корпус для особливо небезпечних - п'ятиповерховий будинок з металевими сходами посередині. Перед входом в кожну тюремну камеру таблички з фотографіями тих, хто відбуває довічний термін. Ще - статті, за якими засудили злочинця до «вишці».

Тут відбуває довічне покарання 43-річний Вадим з Бердичева. У 1995-му, коли йому було 17, він розправився з двома людьми під час розбійного нападу на приватний будинок. Після арешту і суду Вадима засудили до розстрілу, вищої на той момент міри покарання, що дісталася Україні від СРСР.

У житомирській тюрмі відбували довічне ув'язнення Анатолій Онопрієнко та Сергій Ткач, одні з найкривавіших маніяків в історії.

Репортаж з житомирської тюрми дивіться за посиланням.

Під час перевірки «Житомирської установи виконання покарань №8» прокуратура знайшла ряд порушень.

«Як повідомили УП в Офісі генпрокурора, довічники «вісімки» знаходяться по двоє в камерах, площа яких від 5,17 до 6,93 м². При цьому за європейськими нормами і українським законодавством на одного повинні виділяти не менше 4 «квадратів». Серед інших порушень - відсутність достатньої кількості робочих місць для ув'язнених. При тому, що 82 довічників у «вісімці» зобов'язані виплачувати гроші рідним постраждалих за рішенням судів. Зараз в «вісімці» всього шість робочих приміщень, кожне з яких розраховане на 10 чоловік. Але обладнано по суті тільки одне. В інших не закінчений ремонт. Адміністрації «вісімки» дали час усунути порушення - до кінця лютого», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, 2 лютого міністр юстиції Денис Малюська без попередження відвідав колонію №70 та виправний центр №108 у Бердичеві і перевірив умови утримання в’язнів, харчування та господарську діяльність.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тюрма довічне ув'язнення тюремний психолог  
Матеріали по темі