Суспільство

Редактор газети судився з викладачем житомирського університету за честь та гідність, а тепер має йому сплатити 1 тис. грн

11 February 2020, 14:51

Редактор газети «Сільське життя» Валерій Івановський в травні 2018 року звернувся до суду з позовом до викладача Житомирського державного університету ім.Івана Франка Андрія Близнюка про захист честі, гідності та ділової репутації. Третьою стороною у справі була Житомирська обласна організація Національної спілки журналістів України.

Ухвалою від 18 травня 2018 року Богунський районний суд м.Житомира відкрив провадження у справі.

Суть позову в ухвалі не вказана.

Скріншот з ухвали Богунського райсуду від 18.05.2018 р.

В ухвалі суду від 7 травня 2019 року зазначається, що представником позивача подано заяву про відкладення розгляду справи у зв`язку з погіршенням стану здоров`я особи. Представник відповідача заявив клопотання про визнання явки позивача обов`язковою, обгрунтовуючи це тим, що є необхідність «у з`ясуванні позиції учасника справи, оскільки провадження триває на протязі року». Але суд відмовив у задоволенні заяви про визнання явки позивача обов`язковою.

30 січня 2020 року позивач в судове засідання не з’явився, хоча про час розгляду справи повідомлявся належним чином, й суд вирішив залишити позовну заяву без розгляду.

«Приймаючи до уваги, що позивач не повідомив про причини неявки, суд вважає необхідним залишити позовну заяву без розгляду», - ухвалив суд.

Відповідач заявив клопотання про компенсації понесених ним витрат на правову допомогу в сумі 12 тисяч гривень, але суд оцінив витрати Андрія Близнюка в 1 тисячу гривень.

«Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Житомирської обласної організації Національної спілки журналістів України про захист честі, гідності та ділової репутації, - залишити без розгляду. Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 1000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу. На ухвалу суду до Житомирського апеляційного суду через Богунський районний суд м. Житомира може бути подано апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали», - зазначається в ухвалі Богунського районного суду від 30 січня 2020 року.

Зазначимо, що в 2017 році Комісія з журналістської етики розглядала скаргу Андрія Близнюка на редактора газети «Сільське життя» Валерія Івановського й виявила порушення норм журналістської етики: Івановському оголосили «Громадський Осуд», а 21 публікацію визнали такими, що порушують права громадськості на отримання правдивої інформації та загрожують іміджу українських ЗМІ.


Як повідомляв Житомир.info, в червні 2019 року Бердичівський міськрайонний суд задовольнив позов Анжеліки Лабунської про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди: визнав недостовірними деякі тези статті про неї в місцевому виданні «Бердичівський погляд» і зобов’язав сплатити 10 тис. грн моральної шкоди.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд ділова репутація Івановський Близнюк НСЖУ  
Матеріали по темі