Влада

Депутати Житомирської облради стурбовані й хочуть, щоб їм повернули право погоджувати використання надр

21 February 2020, 17:18

Житомирська обласна рада підготувала звернення до Верховної ради та Кабінету міністрів щодо недопущення звуження повноважень органів місцевого самоврядування у сфері надрокористування.

Звернення й проєкт рішення сесії оприлюднені на сайті облради 21 лютого.

«Ми, депутати обласної ради, стурбовані ситуацією, яка склалася з питання звуження ряду повноважень органів місцевого самоврядування у сфері надрокористування. Не зважаючи на задекларований на рівні держави курс на децентралізацію, передачу повноважень від центральних органів виконавчої влади до органів місцевого самоврядування, посилення ролі та відповідальності громад за стан соціально-економічного розвитку, останні зміни у Кодексі України про надра значно звузили повноваження органів місцевого самоврядування у сфері надрокористування. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину» від 19.12.2019, обласні ради позбавлені повноважень щодо погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин», - йдеться у зверненні.

Зазначається, що депутати обласної ради не підтримують внесені зміни у Кодекс України про надра, що передбачають відсторонення органів місцевого самоврядування від вивчення та вирішення, на стадії погодження, проблем, які може спричинити господарська діяльність з видобування корисних копалин. На їхню думку, результатом стане потреба вирішення органами місцевого самоврядування «питання стосовно додаткового екологічного навантаження на територію, водопостачання, руйнування доріг».

Також пропонується зменшити кількість корисних копалин загальнодержавного значення та включити їх у перелік корисних копалин місцевого значення з чітким їх розмежуванням.

«Депутати обласної ради звертаються з проханням внести зміни у Кодекс України про надра, повернувши обласним радам повноваження щодо погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин. Повернення повноважень забезпечить захист інтересів громадян, які проживають на територіях, де планується використання надр. Також просимо внести зміни у Перелік корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення шляхом розширення переліку корисних копалин місцевого значення», - зазначається у зверненні, яке планують розглянути на черговій сесії обласної ради 5 березня 2020 року.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада 19 грудня 2019 року проголосувала за закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину, який був підготовлений Кабінетом міністрів Олексія Гончарука. На початку лютого 2020 року Уряд затвердив зміни до постанови №848, що регулює відносини у сфері надрокористування. «Ми скасували погодження облрадами надання родовищ корисних копалин загальнодержавного значення. Адже насправді, облради часто відмовляли інвесторам, зокрема державним компаніям, через корупційні мотиви», - прокоментував зміни прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада звернення нарда  
Матеріали по темі