Політика

Депутати Житомирської облради хочуть зупинити земельну реформу, підготували звернення

4 March 2020, 16:24

Перший заступник голови Житомирської облради Сергій Крамаренко, радник голови облради, депутат Опозиційного блоку Олександр Чорноморець, керуюча справами облради, депутатка від Опозиційного блоку Раїса Гула, керівник фракції ВО «Свобода» Сидір Кізін, голова фракції ВО «Батьківщина» Дмитро Кропачов та голова фракції Об’єднання «Самопоміч» Віталій Ейсмонт підготували звернення щодо зупинення земельної реформи.

Відповідний проєкт рішення сесії 4 березня оприлюднений на сайті обласної ради.

З приводу зупинення розгляду законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», або накладання вето у разі його підтримки депутати звертаються до президента, прем’єр-міністра, голови Верховної ради України та трьох народних депутатів від Житомирської області: Ігоря Герасименка (Житомирський округ №62), Тетяни Грищенко (Малинський округ №66), Сергія Кузьміних (Чуднівський округ №67).

«Ми, депутати обласної ради, стурбовані ситуацією, яка склалася в державі із впровадженням земельної реформи. Зазначаємо, що земельна реформа повинна відбуватися винятково на конституційних засадах, зокрема, з метою забезпечення права власності українського народу на землю (ст. 13 Конституції України) та її охорони як національного багатства (ст.14 Конституції України). На сьогодні керівництво вищих органів влади має подбати про забезпечення процесу розробки та прийняття єдиної національної програми з реформування земельних відносин, якою буде передбачено: захист інтересів простого селянина та фермера; легкий доступ до матеріальних та інших ресурсів індивідуальних селянських і дрібних фермерських господарств; спрощення порядку ведення аграрного бізнесу селянами та фермерами; покращення інфраструктури села; запровадження державних механізмів розвитку індивідуальних селянських і дрібних фермерських господарств», - йдеться у зверненні.

Пропозиції депутатів викладені у п’яти пунктах:

1. Зупинити розгляд законопроєкту від 10.10.2019 № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (у разі підтримки вказаного законопроєкту в цілому, накласти на нього вето).

2. Утворити робочу групу з вивчення питання впровадження земельної реформи, включивши у її склад представників місцевих громад з усіх областей України, органів місцевого самоврядування, професійних асоціацій і аграрних спілок, профільних міністерств, комітетів Верховної Ради України.

3. Розробити єдину національну програму реформування земельних відносин.

4. Оприлюднити єдину національну програму реформування земельних відносин та внести її на обговорення громад та фахових спілок.

5. Ухвалити єдину національну програму реформування земельних відносин та внести відповідні зміни у чинне законодавство.

Нагадаємо, у Житомирі 24 лютого представники «Свободи», «Батьківщини» та Радикальної партії організували ходу з партійними прапорами під гаслом «Проти продажу української землі».

Як повідомляв Житомир.info, 8 жовтня 2019 на позачерговій сесії Житомирської облради голосували за звернення щодо мораторію на продаж землі та кричали «Ганьба!» нардепу-мажоритарнику від «Слуги народу» Богдану Кицаку (Бердичівський округ №63). 13 листопада 2019 року Верховна рада схвалила у першому читанні закон про ринок землі: «за» голосували п’ять мажоритарників з Житомирської області. 13 січня 2020 року відбулося публічне обговорення фінальної версії законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського призначення №2178-10. Під час заходу представники Уряду, депутати фракції «Слуга народу», Аграрного комітету ВРУ пояснили запропоновані зміни до законопроєкту. Зараз Верховна рада розглядає поправки до законопроєкту: станом на 4 березня народні депутати розглянули 2715 правок з 4018.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада звернення земля  
Матеріали по темі