Влада

Децентралізація: пропозицію ОДА про створення в Житомирській області п’яти районів не підтримали

27 March 2020, 09:47

Заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода провів відеоконференцію щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня Вінницької, Волинської, Донецької, Житомирської, Херсонської, Хмельницької областей.

Про це 26 березня повідомив інформаційний портал «Децентралізація».

Зазначається, що це перше онлайн-обговорення з запланованих на найближчі тижні. Такі онлайн-конференції Мінрегіон планує провести з усіма регіонами. До них залучатимуться народні депутати, експерти, представники обласних державних адміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування. За результатами цих обговорень обласні державні адміністрації доопрацюють свої пропозиції перед тим як подавати їх на розгляд Уряду.

«В процесі формування нових районів (округів, повітів, чи як би вони не називалися) важливо пам’ятати, що вони створюються виключно для організації державної виконавчої влади на місцях. Це вже будуть не ті райони, куди людям потрібно їздити за послугами: адміністративними, соціальними, медичними та іншими. Усі послуги ми передаємо на рівень спроможних громад. В районах залишаться лише служби, які координуватимуть діяльність державних органів, а отже «їздити в район» вже не буде за чим», - сказав В’ячеслав Негода.

По Житомирській області ОДА пропонує п’ять проєктних районів: Житомирський, Бердичівський, Коростенський, Малинський та Новоград-Волинський. Цей варіант також підтримує обласна рада. Але Малинський район більшість учасників наради у запропонованому форматі вважають замалим і таким, що суперечить методичним рекомендаціям зі створення районів. Експерти запропонували створити чотири райони – ті самі, але без проєктного Малинського, віднісши частину громад до Коростенського, а інших – до Житомирського проєктних районів. Тому учасники наради рекомендували ОДА переглянути свої пропозиції.

В Мінрегіоні зазначають, що за два тижні планують затвердити перспективні плани формування територій громад всіх областей.

«До початку реформи в нас налічувалося понад 11,5 тисяч органів місцевого самоврядування. Маємо 490 районів – це стільки ж районних рад та районних державних адміністрацій, а також регіональний рівень обласних рад і державних адміністрацій, та територіальні підрозділи різних міністерств і служб. Функціонал місцевої влади однаковий по всій території України. Однак навантаження дуже різниться з огляду на різну величину районів. До прикладу, маємо 6 районів з населенням до 10 тисяч людей, у 9 районах проживає більше 100 тисяч людей, у 3 районах – понад 150 тисяч. При однакових функціях – обсяг роботи різний. Також 26 районів повністю покриті спроможними громадами, 173 райони на 50% і більше покриті громадами. Отже переважна більшість повноважень перейшла саме до громад від органів влади районного рівня. Це не збалансована система. Тому настав час вирішувати питання збалансованої організації влади на районному рівні. А для цього необхідно змінити і його територіальну основу», – зауважив заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, 12 липня 2019 року під час «Години запитань до Уряду» у Верховній раді тодішній віцепрем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко презентував модель «ідеальної європейської України», відповідно до якої в Житомирській області мало бути 4 райони.

Як повідомляв Житомир.info, 5 лютого 2020 року голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко оприлюднив карту Житомирської області, поділеної на 62 ОТГ, зазначивши, що 62 об’єднані територіальні громади – це результат тривалих обговорень з громадськістю, які проводили органи місцевого самоврядування, органи виконавчої влади і Міністерство розвитку громад та територій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентрадізація район Мінрегіон Негода  
Матеріали по темі