Влада

​У Житомирській ОДА розповіли про проблеми з пошиттям захисних костюмів та виготовленням дезінфекторів зі спирту

27 March 2020, 17:06

Одне з підприємств в Житомирській області згодилося пошити спеціальні костюми захисту для лікарів. Проте спрогнозувати, коли саме їх розпочнуть виготовляти, в облдержадміністрації не беруться. Перший заступник голови Житомирської ОДА Володимир Федоренко каже: є певні труднощі, зокрема, треба віднайти спеціальну тканину та зробити відповідні сертифікати.

«На наше звернення відгукнулася лише Новоград-Волинська фабрика «LESYA», пан Микола зустрічався з нами вже близько місяць тому. Він почав займатися документацією, що для цього потрібно, яка потреба є у області. Але ніде немає цієї тканини, тому що це великий дефіцит, ця халепа покрила весь світ і тому немає тканини, випускає її лише Китай. Ми поспілкувалися з Китаєм, ми залучили Агенцію регіонального розвитку, вона практично в режимі онлайн спілкується з Китаєм, Тайванем, але країна забороняє вивіз цих тканин. Пан Микола знайшов ці тканини в Одеській області і сьогодні він презентував, якими ці костюми можуть бути для нас. Вчора і позавчора він зробив таку презентацію для лікарів. Але знову ж тут виходить, що потрібні відповідні сертифікати, він зараз цим займається, на превеликий жаль, відповідних структур, які можуть зробити такі сертифікати, у нас в країні немає вони за кордоном. Це біозахист. Підприємства, які сьогодні працювали у нашій країні, не готувалися, що будуть потрібні такі костюми та працювали по іншим сертифікатам», - розповідає перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Федоренко.

В Житомирській ОДА запевняють, що фінансових проблем не буде, область забезпечать необхідною кількості захисних костюмів за кошти благодійників.

«Щодо потреб: він може робити до 2 тис. костюмів на день. Вартість одного костюму, ми сьогодні рахували, укомплектованого бахілами, головним убором, нарукавниками, халатом, - це 340-350 грн. Усе за кошти благодійників, жодних коштів з обласного бюджету. Ми говорили з паном Миколою, що з фінансами питань не буде, ми готові заплати 100%, в місяць вони можуть виробляти 45 тис. костюмів, я запевняю, що всі ми викупимо для нашої області», - говорить Володимир Федоренко.

З перепрофілюванням Житомирського лікеро-горілчаного заводу для створення дезінфекторів ще складніше, каже Володимир Федоренко.

«Спирт, який у нас є, він харчовий, тому що треба етанол, він має бути зовсім інший, там йде велика сплата акцизу. Верховна Рада має проголосувати, щоб зняти цей акциз, щоб спирт, який є харчовий, можна було використовувати і запускати в підприємства, адже він зараз стає дуже дорогий. Мало того, де ми можемо його розливати і як, це спирт, який продається підприємствам, ми не будемо його продавати в пляшках горілчаних, для цього мають бути спеціальні пляшки. Ми зв’язалися з нашими підприємства, тари також немає. Директор підприємства запевняє, що вони найближчим часом отримують ліцензію на випуск цього спирту для дезінфікуючих засобів, але хто їх буде робити, яка компанія. Ми працюємо у цьому напрямку, підіймаємо всі регіони України, кажемо, що дамо спирт, готові заплатити, не з держбюджету, викупити спирт, заплатити за флакони, тільки розлийте, будь ласка», - каже Володимир Федоренко.

Як повідомляв Житомир.info, 24 березня 2020 Житомир та область отримали з Китаю захисні костюми, маски та тести на виявлення коронавірусу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: спирт антисептик захисний костюм дезінфекція  
Матеріали по темі