Здоров'я

Житомирські медики дали поради, як правильно користуватися дезінфікуючими засобами та як їх обрати

13 April 2020, 18:09

У період пандемії люди активно користуються дезінфікуючими засобами та стали частіше мити руки задля своєї безпеки. Проте такі маніпуляції можуть нести загрозу здоров'ю.

Ми поцікавилися у лікаря-дерматолога, що може бути з вашою шкірою, якщо неправильно обирати та використовувати антисептики.

«В першу чергу – це місцевого характеру пошкодження. Звичайно це контактні алергічні дерматити, екзематозні дерматити, дисгідротичні екземи. Це такий ряд захворювань, які можуть проходити і в гострій фазі, в принципі, їх можна коригувати. Вони можуть переходити в хронічні фазу, це, звичайно, трохи складніше та потребує більше зусиль з боку самого пацієнти і лікаря», – говорить лікар-дерматолог Олена Хренова.


Зверніть увагу, що саме входить до складу антисептика, не купуйте так звані розливні дезінфікуючі засоби.

«Обов'язково користуватися ліцензованими препаратами фармацевтичного походження. Велика кількість препаратів містять формальдегіди, ацетон, деякі містять бензин. Вони призводять до деструктивних змін поверхні нашої шкіри, які повернути назад доволі складно. Це мають бути препарати призначені для обробки рук. В аптеці є препарати, призначені для обробки в домашніх умовах медичного інструментарію, ножиць, пінцетів. Слідкувати, щоб цільове призначення було «обробка шкірних покривів»», – каже Олена Хренова.

Лікар-дерматолог пояснює, як правильно наносити дезінфікуючий засіб.

«Якщо є контакт з грошима або робочими поверхнями і немає змоги помити руки, тоді – антисептичні засоби. Слід звертати увагу на правильне нанесення: розпилення максимально близько до поверхні шкіри, щоб не було додаткового вдихання або розпилення дрібних часточок на інші поверхні шкіри, дихальні шляхи. Нанесення та обробка тактильної, долонної поверхні, яка безпосередньо контактувала з робочими поверхнями. Нанесення на міжпальцеві проміжки, нігтьову пластину, безпосередньо контактних зон – дистальних фалангів пальців. Є маса людей, які перебувають дома і продовжують активно використовувати дезінфікуючі засоби. Я ставлюсь до цього скептично. Якщо не контактуємо ні з ким, крім своєї мікрофлори, краще помити зайвий раз руки, аніж обробляти антисептичними засобами», – ділиться лікар-дерматолог Олена Хренова.

Крім цього, медики радять не нехтувати косметичними засобами.

«Не забувати про креми, як би там не було, руки мало мають сальних залоз. Відповідно, коли ми зараз активно змиваємо, варто чимось їх поновлювати. Підійдуть звичайні доглядові зволожувачі, пом’якшуючі креми, з додаванням олій. Підійде кокосова олія, а також олія каріте, ши, какао», – розповідає Олена Хренова.

Якщо ваша шкіра вже має певні подразнення, обов'язково зверніться до лікаря. Медики запевнили: в період карантину це можна зробити онлайн.

«Раджу звертатися до лікаря. Дерматологія – така професія, яка розглядає можливість спостереження за пацієнтом у форматі телемедицини, через телефон. Всі ми маємо соцмережі, можемо скинути фотографії та проконсультуватися. Якщо у лікаря виникнуть питання, він може їх поставити через телефон, певні навідні питання, які наштовхнуть лікаря на природу походження тих висипань», – радить Олена Хренова.

Нагадаємо, станом на 10.30 13 квітня в Житомирській області зафіксовано 95 випадків СOVID-19.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 9.00 13 квітня в Україні зафіксовано 1302 випадки COVID-19, з них 93 летальні, 97 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 325 нових випадків.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 дезінфекція дезінфікувальні засоби шкіра дерматолог Хренова  
Матеріали по темі