Економіка

Голова бюджетної комісії Житомирської міськради пропонує під час карантину не давати премії працівникам бюджетних організацій

16 April 2020, 11:36

3 квітня на сесії Житомирської міської ради директор департаменту бюджету та фінансів Діна Прохорчук повідомила, що влада Житомира повністю зупинили капітальні видатки, фінансує лише зарплату, оплату енергоносіїв і харчування та виділяє кошти на нагальні потреби. Тоді ж депутатам продемонстрували дані, відповідно до яких розрахункові втрати міського бюджету за квітень 2020 року становлять 25,3 млн грн.

15 квітня в ефірі програми «Тема дня на Житомир.info» депутат Житомирської міської ради, голова постійної депутатської комісії з питань бюджету Юрій Мойсеєв розповів, що прогнози стосовно вказаних втрат відрізняються від фактичних результатів. З його слів, нині коштів бракує навіть на захищені статті витрат.

«Ці прогнози частково відрізняються від фактичних результатів. І відрізняються у гіршу сторону. Ми дивились цифри надходжень станом на 14 квітня: якщо порівняти квітень 2019 року та квітень 2020 року, то у нас надходження (станом на 14 квітня) складають 70% від минулого року. Щомісяця у нас тільки захищені статті складають 110 млн грн. Це ми не говоримо зараз про якість капітальні видатки, про розвиток, ми говоримо тільки про захищені статті. У цих 110 млн грн лише частково є поточне утримання, прибирання вулиць, доріг і не більше того, це приблизно 4-5 млн грн. А все решта, близько 110 млн грн, нам щомісяця обходяться тільки захищені наші статті. І сьогодні у нас досить велике питання: ми отримали десь 47-50 млн грн надходжень. Можливо, ми зберемо ще десь стільки ж, а, можливо, і ні. Близько 90 млн грн, до 100 млн грн, ми, може, зберемо. Але цих коштів не вистачає навіть на захищені статті», – розповів Юрій Мойсеєв.

Голова постійної депутатської комісії з питань бюджету зазначає: нині у міській раді міркують про кредит. Він також наголошує: жодних премій та надбавок працівникам бюджетних організацій в умовах карантину бути не повинно. На його думку, у період, коли бізнес терпить збитки, варто переглянути і зарплати бюджетників.

«Ми сьогодні думаємо про якийсь казначейський кредит, аби десь взяти, щоб пережити цей період, коли сьогодні бізнес не працює, бо ми навіть прийняли рішення про комунальні приміщення, тобто тому бізнесу, який потрапив під карантинні заходи і знаходиться у комунальних приміщеннях, ми скасували плату за оренду на цей період. Максимально йдемо назустріч підприємцям і бізнесу. Але, відверто кажучи, я сподіваюсь, що це якось найближчим часом усе вирішиться і все ж таки знову бізнес заживе і підуть якісь надходження. Я з міським головою кілька тижнів тому говорив, що сьогодні треба «ужиматися» і по заробітних платах: ніяких премій, ніяких надбавок. Треба вже переглядати навіть ту зарплату, яка є. Треба, щоб усі розуміли, що не тільки бізнес має сьогодні «ужиматися» і сидіти без надходжень, а й працівники бюджетних організацій теж мають іти назустріч і розуміти, що така ситуація. Просити гроші і отримувати гроші заробітної плати, коли сьогодні їх немає, це не зовсім правильно. Маємо зрозуміти ситуацію і всі, як кажуть, відчути, що важкі часи, – не тільки бізнес, а й працівники місцевої ради мають так само долучитися до вирішення цієї проблеми за рахунок своїх заробітних плат. Це буде чесно», – переконаний голова постійної депутатської комісії з питань бюджету Юрій Мойсеєв.

Повний випуск програми «Тема дня на Житомир.info» від 15 квітня 2020 року дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, 19 березня 2020 року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин підписав розпорядження про преміювання керівників 16 комунальних підприємств міської ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджетна комісія Мойсеєв премія карантин надбавка  
Матеріали по темі