Події

​У Житомирській області горять ліси на території 9 лісгоспів, вогонь перекидається на будинки в селах

17 April 2020, 16:18

На території 9 лісгоспів Житомирської області 16 квітня почалися лісові пожежі в результаті підпалу сільгоспугідь та випалення трави в домогосподарствах. За наявності поривчастого шквального вітру більше 30м/с вогонь швидко розповсюдився на великі площі лісів і будинки. Зокрема горять ліси поблизу сіл в Овруцькому та Олевському районах. У прокуратурі розпочали кримінальне провадження.

Про це 17 квітня повідомили на сторінці Овруцького спеціалізованого лісового господарства.

«На цей час найбільші площі охоплені вогнем в Овруцькому спецлісгоспі поблизу митного посту Виступовичі. Лісівникам та рятувальникам вдалося оперативно відбити полум’я від населеного пункту і зупинити поширення пожежі на митний пост «Виступовичі». Велика пожежа виникла вночі в Овруцькому лісгоспі. Лісгосп спрямував на гасіння усі наявні в підприємстві сили. Станом на 9 годину ранку пожежа в Попільнянському лісгоспі – ліквідована, у Городницькому та Лугинському локалізована. Словечанські лісівники осередки загорянь, які вчора вирували на території підприємства, частково локалізували. Нині триває локалізація та ліквідація 27 великих лісових. З них 14 пожеж вже локалізовані на орієнтовній площі майже 2 тис. га., залучено більше 100 одиниць техніки, працює авіація. Вогняну стихію посилює сильний поривчастий вітер. Через це вогонь поширюється з великою швидкістю, полум’я досягає висоти дерев та за лічені секунди охоплює значні території», – йдеться у повідомленні.

У соцмережах жителі області публікують відео пожеж.


В управлінні ДСНС у Житомирській області зазначають, що рятувальники надають допомогу у гасінні лісових пожеж на території Овруцького та Олевського районів.

«Наразі тривають роботи по наданню допомоги працівникам лісгоспів у гасінні лісових пожеж у Виступовицькому лісництві ДП «Овруцьке СЛГ» (с. Рудня) та Бережестському лісництві ДП «Овруцьке ЛГ» (с. Бережесть) Овруцького району. Також вогнеборці залученні до гасіння пожеж у Поясківському лісництві ДП «Білокоровицьке ЛГ», Журжовицькому лісництві ДП «Олевське ЛГ» та Олевському лісництві ДП «Олевське ЛГ» Олевського району. Усі загоряння виникли 16 квітня. Вогняну стихію посилює сильний поривчастий вітер. Через це вогонь поширюється з великою швидкістю та за лічені секунди охоплює значні території. Станом на 13:00 над їх ліквідацією працює 71 рятувальник та 17 спецавтомобілів, 311 працівників лісництв та 25 одиниць техніки. Також залучено 3 літаки АН-32П від ДСНС», – повідомляють рятувальники.

У с.Острови Овруцького району лісова пожежа перекинулась на будинки. Під час гасіння вогню місцевий житель отримав опіки.

«Доки рятувальники гасили палаючі будівлі та відбивали вогонь від житлових, місцеві мешканці оборювали територію, аби пожежа не розповсюджувалася. Спільними зусиллями о 21:10 пожежу локалізовано, а о 22:07 ліквідовано. Вогнем знищено 4 га сухої трави, 2 житлові та 17 не житлових домогосподарств (пустуючих та дачних дворів)», – повідомляють на сайті ДСНС.

За фактом пожеж в Овруцькому районі, унаслідок яких відбулося загоряння будинків та лісового масиву, у прокуратурі розпочали кримінальне провадження.

«За процесуального керівництва Коростенської місцевої прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом знищення вогнем лісових масивів на території Овруцького району (ч. 1 ст. 245 КК України). За даними слідства, пожежа розпочалась16.04.2020 вдень, близько 12 години, від загорання сухої трави неподалік с. Рудня та розповсюдилася й на інші села - Острови, Дівошин, Журба, Магдин та Личмани Овруцького району, знищивши близько 40 будинків. Вогонь перекинувся і на лісові насадження, унаслідок чого виникли пожежі значних лісових масивів у ДП «Словечанський лісгосп АПК»,ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство, ДП «Словечанське лісове господарство» ДП «Овруцьке лісове господарство». Станом на 17.04.2020 пожежу не локалізовано. Наразі встановлюється остаточна кількість постраждалих від пожежі садиб, сума завданих збитків та площі згоряння лісових насаджень. Досудове розслідування проводить Овруцьке відділення поліції», – йдеться у повідомленні пресслужби прокуратури Житомирської області.

Нагадаємо, по обіді 13 квітня стало відомо про масштабну пожежу у селі Борятин Романівського району Житомирської області: вогонь з палаючої у полії сухої трави перекинувся на сільську вулицю й охопов 27 будівель.О 20:20 13 квітня пожежу ліквідували. Один із рятувальників під час гасіння пожежі отримав опіки верхніх дихальних шляхів та госпіталізований до реанімаційного відділення Чуднівської лікарні.

Як повідомляв Житомир.info, 5 квітня 2020 року стало відомо, що у північних районах Житомирської області горять ліси і торф’яники. Лісовий масив зайнявся від палаючої сухої трави. Станом на 7 квітня на території Народицького, Базарського та Кліщівського лісництв ДП «Народицьке СЛГ» Народицького району площа пожежі складала 15 га окремими осередками. Пожежу, з якою боролися 10 діб, ліквідували 14 квітня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа Овруцький район ліс суха трава лісгосп прокуратура  
Матеріали по темі