Події

У квітні в Житомирі зареєстрували 91 пожежу, на одне і те ж місце рятувальникам доводиться виїжджати по кілька разів

28 April 2020, 15:49

У квітні на території Житомира було зареєстровано 91 пожежа. Надзвичайники кажуть: ситуація в рази гірша, аніж минулого року.

«З початку 2020 року на території міста виникло 250 пожеж, з яких 125 пожеж – це загоряння на відкритих територіях, тобто сухої рослинності, очерету, сміття на відкритих територіях. У порівнянні, на жаль, це на 65 більше, аніж за аналогічний період минулого року», – інформує головний інспектор сектору запобігання надзвичайним ситуаціям Житомирського міського відділу ДСНС України в Житомирській області Олександр Мальований.


Вкотре в ДСНС наголошують: у більшості випадків винні самі люди, загоранню також сприяє суха погода.

«Такі загоряння на відкритих територіях виникають внаслідок людської недбалості і нехтування громадянами пожежної безпеки. Люди починають прибирати на своїх присадибних ділянках або на своєму подвір’ї, спалюючи сміття, не контролюють його, що призводить до розповсюдження вогню. На сміттєзвалищі (часті пожежі) через те, що там значна площа сміття, воно такими ярусами. Через те, що така погода, його раз погасили, є таке явище природи самоспалахування: вода, якою гасили, випаровується, відбувається хімічна реакція і воно спалахує. Тому що масштаб сміттєзвалища великий, виявити ці загорання іноді буває складно», – розповідає Олександр Мальований.

За словами вогнеборців, нині працювати стало складніше, адже на півночі області масштабні пожежі, на гасіння яких кидають всі сили, водночас у самому Житомирі доводиться кілька разів виїжджати на пожежі, які влаштовують люди.

«Горять в основному суха трава, рослинність біля річок, лісопосадках – це кожен день. Наприклад, в Житомирі могло бути за день по 8-10 загорянь. Навіть були загоряння біля лісосмуг, це сухий настил минулорічних рослин, по три виклики в одне місце за добу. Це навмисний підпал, бо ми розуміємо, о 8:00 ранку виїжджала машина на гасіння пожежі за цією адресою, а потім у нас виклик після обіду знову, на наступний день о 8:30 викликали за тією ж адресою, тобто спалюють люди навмисно і постійно. Стало працювати складніше зокрема тому, що у нас горять ліси на півночі області, туди направляють техніку і рятувальників з різних областей і так само з міста Житомира. Враховуючи обставини по нашій області, з такими пожежами сухої рослинності на території міста, буває, не вистачає техніки, рятувальників, щоб залучати на всі пожежі, тоді вводиться резервна техніка та резервний особовий склад, який виїжджає на ліквідацію будь-яких загорянь», – каже головний інспектор сектору запобігання надзвичайним ситуаціям Житомирського міського відділу ДСНС України в Житомирській області Олександр Мальований.

Наостанок надзвичайники повідомили, що станом на 13:00 год. 28 квітня у місті не зареєстровано жодної пожежі.

Нагадаємо, в обідню пору 23 квітня сталася пожежа на одному з підприємств на вулиці Заводській у Житомирі. На місце події одразу виїхали 7 пожежних автомобілів.

Як повідомляв Житомир.info, вдень 20 квітня 2020 року в Житомирі виникла пожежа на міському сміттєзвалищі, площа якої становила близько 100 кв.м., пізно ввечері займання ліквідували, але вранці 21 квітня сміття спалахнуло знову й площа була вдвічі більша. На комунальному підприємстві, яке обслуговує міський полігон твердих побутових відходів, заявили про підпал та затримання одного з паліїв.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа ДСНС рятувальники трава суха трава  
Матеріали по темі