Події

Апеляційний суд задовольнив скаргу ФОПа з Романова, якого оштрафували на 17 тис. грн, а в Овручі такий штраф отримав власник будмагазину

29 April 2020, 14:49

Житомирський апеляційний суд задовольнив скаргу підприємця з Романова, якого суд першої інстанції оштрафував на 17 тис. грн за торгівлю непродовольчими товарами під час карантину.

Постанова Житомирського апеляційного суду щодо вказаного адміністративного правопорушення 24 квітня оприлюднили у Єдиному реєстрі судових рішень.

Суддя розглянув апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Романівського районного суду Житомирської області від 31 березня 2020 року у справі № 290/309/20 за ст. 44-3 КУпАП щодо ОСОБА_1 і встановив, що «цією постановою ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 44-3 КУпАП, та вирішено накласти на цю особу адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн. Вирішено також стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 420,40 грн. Згідно постанови, 24 березня 2020 року о 10 годині 40 хвилин в приміщенні магазину (…) ОСОБА_1, будучи фізичною особою-підприємцем, здійснював торгівлю непродовольчими товарами, чим порушив правила щодо карантину людей, передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211 із змінами, що внесені постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. №215».

В апеляційній скарзі ФОП стверджує, що ухвала суду першої інстанції є незаконною, а факти продажу ним непродовольчих товарів недоведені.

Перевіривши справу, апеляційний суд прийшов до висновків, що протокол про порушення був складений неправильно, а Романівський районний суд помилково не повернув його відділу поліції на доопрацювання.

Зазначається, що у матеріалах справи нема і відеозапису, який би спростував пояснення ОСОБА_1.

«У справі немає можливого відеозапису або інших достовірних доказів, які б поза розумним сумнівом спростовували би пояснення ОСОБА_1 про те, що він не здійснював продаж непродовольчих товарів, магазин він відкрив для прибирання та упорядкування асортименту, на час приходу у магазин поліцейських з двома свідками, з приміщення магазину вийшов відвідувач, який не купляв у нього будь-яких товарів, а тільки цікавився каналізаційними трубами та можливо тримав у руках цвяхи, до яких він ( ОСОБА_1) не має будь-якого стосунку», – йдеться у матеріалах суду.

Тож суд постановив апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

«Постанову Романівського районного суду Житомирської області від 31 березня 2020 року за ст. 44-3 КУпАП щодо ОСОБА_1 скасувати та закрити справу на підставі п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП за відсутністю складу правопорушення. Постанова набирає законної сили з моменту проголошення та не підлягає оскарженню в касаційному порядку», – зазначено у постанові.

А в Овручі районний суд оштрафував на 17 тис. грн власника магазину будівельних матеріалів за торгівлю під час карантину.

Постанова Овруцького районного суду щодо вказаної справи про адмінправопорушення 21 квітня оприлюднили у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«02 квітня 2020 року близько 11 год. 00 хв. ОСОБА_1 , будучи власником магазину «Стройбат», що здійснює роздрібну торгівлю залізними виробами, будівельними матеріалами, санітарно-технічними виробами, та розташований по вулиці Базарній, 3 в м. Овруч, не припинив роботу магазину та здійснював прийом відвідувачів, чим порушив вимоги підпункту 3 пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020, тобто вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ст.44-3 КУпАП», – йдеться у постанові.

Власник торговельного закладу своєї вини не визнав та пояснив, що на дверях його магазину був номер телефону, на який йому зателефонували працівники поліції, він вийшов, і на нього склали протокол.

Але з пояснень свідків та відеозапису суд встановив, що магазин будматеріалів приймав відвідувачів у недозволений період.

Суддя постановила «ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.44-3 КУпАП, і накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто в сумі 17000 (сімнадцять тисяч) гривень. Стягнути з ОСОБА_1 420,40 грн. судового збору».

На постанову може бути подана апеляційна скарга протягом 10 днів з дня її винесення до Житомирського апеляційного суду через Овруцький районний суд.

Як повідомляв Житомир.info, 2 квітня 2020 року була оприлюднена постанова, відповідно до якої в смт Романів Житомирської області ФОПа оштрафували на 17 тис. грн за здійснення торгівлі непродовольчими товарами під час карантину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд карантин Романів Овруч  
Матеріали по темі