Місто

​Загальна вартість “Прозорого офісу” на Польовій в Житомирі вже складає 72,4 млн грн, а посадовців УКБ підозрюють у зловживанні владою

20 May 2020, 14:22

Слідчі Житомирського відділу поліції розслідують можливе зловживання владою чи службовим становищем посадовцями управління капітального будівництва Житомирської міської ради під час проведення закупівель на реконструкцію приміщення на площі Польовій, 8 під «Прозорий офіс».

Загальна вартість об’єкта уже складає 72 млн 429 тис. 923 грн 5 коп. Втім наприкінці 2019 року УКБ уклало черговий договір на коригування даного проєкту, тож вартість робіт може ще зрости.

Непрозорий “Прозорий офіс”

Історія реконструкції “Прозорого офісу” розпочалась ще влітку 2018 року. У липні управління капітального будівництва Житомирської міської ради підписало договір з ФОП Данильчук Андрієм Федоровичем на виконання проєктних робіт по об’єкту реконструкція “Прозорого офісу” вартістю 574 тис. 171 грн 70 коп.

ФОП Данильчук Андрій Федорович зареєстрований в Житомирі. Спеціалізується підприємець на діяльності у сфері архітектури.

22 жовтня 2018 УКБ оголосило тендер на реконструкцію адмінбудівлі Корольовської райради Житомира під ЦНАП у форматі “Прозорий офіс”. Очікувана вартість закупівлі становила 36 млн 663 тис. 919 грн. Участь у торгах взяло дві фірми: ТОВ “Зодчество ЛТД” з остаточною ціновою пропозицією у 35 млн 410 тис. 711 грн 60 коп. та ТОВ “Тетерів-Будпроект” з остаточною ціновою пропозицією у 36 млн 573 тис. 22 грн 78 коп.

За результатами проведеного аукціону 30 листопада 2018 УКБ підписало договір з ТОВ “Зодчество ЛТД”, оскільки пропозиція фірми виявилася найбільш економічно вигідною.

ТОВ “Зодчество ЛТД” зареєстроване в Житомирі по вулиці Велика Бердичівська, 89. Спеціалізується фірма на організації будівництва будівель, статутний капітал - 31 тис. грн. Власником фірми є Володимир Володимирович Кочережко.

Відтоді замовник та підрядник підписали п’ять додаткових угод до основного договору: то зміни в виконанні зобов’язань щодо виконаних робіт, то у зв’язку з виділенням фінансування.

Відповідно до календарного графіка, реконструкція розпочалася в грудні 2018 року та мала бути завершена до кінця листопада наступного 2019 року. Упродовж цього періоду підрядник мав би реконструювати перший та другий поверхи, облаштувати благоустрій, зробити зовнішні електромережі та інше.

У березні 2019 року управління капітального будівництва підписало договір з ФОПом Данильчуком Андрієм Федоровичем на коригування проєктних робіт вартістю 190 тис. 783 грн 95 коп.

У жовтні 2019 УКБ вирішує підписати через переговорну процедуру ще один договір з ТОВ “Зодчество ЛТД” вартістю 34 млн 456 тис. 789 грн 48 коп. Відповідно до календарного графіка, ці додаткові роботи мали б початися в жовтні та завершитися в грудні 2019 року. За цей період підрядник мав провести загальнобудівельні роботи, облаштувати благоустрій об’єктів інфраструктури, виконати роботи з зовнішніх електромереж та інше.

Управління капітального будівництва Житомирської міської ради обгрунтувало застосування переговорної процедури з ТОВ “Зодчество ЛТД”, спираючись на ст. 35, п. 5: оскільки потреба здійснити додаткову закупівлю в того самого постачальника з метою уніфікації, стандартизації або забезпечення сумісності з наявними товарами, технологіями, роботами чи послугами, якщо заміна попереднього постачальника (виконавця робіт, надавача послуг) може призвести до несумісності або виникнення проблем технічного характеру, пов’язаних з експлуатацією та обслуговуванням.

Відповідно до відповіді на інформаційний запит, підставою застосування переговорної процедури стали копія експертного висновку ФОП Данильчука та протокол уповноваженої особи за проведення процедур закупівель управління капітального будівництва Житомирської міської ради про визначення процедури закупівлі робіт від 30.09.2019.

Підрядник та замовник уже підписали чотири додаткові угоди: у зв’язку зі змінами умов фінансування та через необхідність продовжити строк дії договору.

13 листопада 2019 року управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області прийняло рішення про проведення моніторингу. За його результатами було виявлено порушення законодавства в частині визначення предмета закупівлі, а також порушення в частині складання форм документів у сфері публічних закупівель.

Підозра у зловживанні владою

Слідчі Житомирського відділу поліції розслідують можливе зловживання владою чи службовим становищем посадовцями управління капітального будівництва Житомирської міської ради під час проведення закупівель на реконструкцію приміщення на площі Польовій під «Прозорий офіс».

Як повідомляв Житомир.info, слідчі вважають, що посадовці управління капітального будівництва неправомірно застосували переговорну процедуру під час оплати додаткових будівельних робіт, сума яких майже дорівнює першому договору з підрядником. Наведені обставини можуть свідчити про використання посадовцями УКБ службового становища при застосуванні переговорної процедури при закупівлі робіт з реконструкції «Прозорого офісу» та укладання договору № 253 від 22.10.2019 року, з метою надання неправомірної вигоди ТОВ «Зодчество ЛТД», що спричинило тяжкі наслідки.

21 квітня 2020 року слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира надав слідчим дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів повного пакета документів з реконструкції об’єкта та документації щодо проведеної перевірки технічного нагляду, журналів виконаних прихованих та конструктивних робіт, договору на надання послуг технічного нагляду, банківських виписок, банківських квитанцій та інше.

У нас все згідно з чинним законодавством, згідно з тендерними процедурами. Поки що було вилучення документів, а подальші дії вже після завершення слідчих дій”, - прокоментував для Житомир.info начальник управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов.

Це досить стандартна схема. На першому етапі на ProZorro кидають закупівлю з заниженою ціною, щоб відсіяти можливих конкурентів, оскільки за таку ціну нормальні люди будувати не візьмуться. Потім проводять коригування проєкту під потрібні показники й посилаються на нову експертизу проєкту, інколи просто збільшують вартість через додаткову угоду, інколи проводять закупівлю додаткових робіт без тендеру, інколи й те, і інше разом. Як результат, на будівництво спишуть стільки бюджетних коштів, скільки й хотіли. Кошти попадають бажаному підряднику”, - прокоментував для Житомир.info експерт з будівництва Георгій Могильний.

Зазначимо, 9 грудня 2019 року УКБ підписало третій договір з ФОП Данильчуком Андрієм Федоровичем на чергове коригування об’єкта “Прозорий офіс” вартістю 669 тис. 827 грн 37 коп., а вже 26 грудня замовник перерахував підряднику всю суму.

Начальник управління капітального будівництва пояснює, що відбулися зміни до проєкту - додаткові обсяги робіт.

Важко сказати, на скільки збільшились роботи, оскільки потрібно бухгалтерію піднімати, десь на 50%”, - зазначив В’ячеслав Глазунов.

“Не обов’язково буде проведений новий тендер чи закупівля додаткових робіт без конкурсу - можуть піти нагло по п. 6 ч. 5 ст. 41 ЗУ “Про публічні закупівлі”, написавши що експертиза нового проєкту і є тим самим підтвердженням обставин зміни вартості, а у самому договорі прописано, що ціна плаваюча. Разом із закупівлею додаткових робіт, це два методи накручування ціни без торгів, зазвичай, і використовується”, - зазначив експерт.

У відповіді на запит Житомир.info управління капітального будівництва повідомляє, що загальна вартість об’єкта становить 72 млн 429 тис. 923 грн 5 коп. Станом на 15 травня поточного року вартість виконаних робіт по об’єкту становить 63 млн 39 тис. 955 грн 32 коп.

Нагадаємо, у листопаді 2019 радник мера Олександр Черняхович розповідав, що реконструкцію і всі ремонтні роботи у ЦНАПі на Польовій завершено, але «Прозорий офіс» досі не відкрили через затримку з тендером на меблі та техніку, який проводить Мінсоцполітики. Тоді він назвав орієнтовну дату відкриття ЦНАПу – кінець 2019 року.

Як повідомляв Житомир.info, 3 березня 2020 на засіданні робочої групи в міністерстві соціальної політики таки погодили закупівлю меблів та комп’ютерної техніки для житомирського «Прозорого офісу», тож треба почекати ще приблизно три місяці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Прозорий офіс Польова тендер УКБ Зодчество ЛТД суд зловживання  
Матеріали по темі