Місто

​Влада Житомира збирається відкривати садочки не лише для батьків, які працюють, подати заявку можуть всі охочі

20 May 2020, 16:23

Дитячі садочки в Житомирі відновлять свою роботу вже 25 травня - відповідне рішення ухвалили на засіданні виконавчого комітету міської ради. 20 травня на сайті муніципалітету планують розмістити електронну форму реєстрації, яку повинні будуть заповнити батьки, які хочуть відправити дитину до дошкільного навчального закладу.

«Перш за все, ми не розуміємо поки що кількості дітей, яка піде в дитячі садочки. Ми розуміємо, що все одно будуть обмеження по кількості дітей в садочках та групах. Нам потрібно передбачити харчування дітей, розуміти, яким буде навантаження і по садочкам в середньому по місту, і по групах. Бо може бути таке, що одні групи будуть перевантажені, інші - недозавантажені. Тому потрібно буде робити перерозподіл дітей в садочках. Ми фактично будемо просити батьків зареєструватись, щоб бачити можливе навантаження на наші садочки. Ніхто не буде обмежувати людей, які хочуть відправити дітей в садочки. Ми не будемо вимагати підтвердження, чи працюють батьки, де вони працюють. Ми хочемо просто бачити конкретну кількість дітей в кожному дитячому садочку. І все, нам цього достатньо», - каже мер Житомира Сергій Сухомлин.


В дошкільних навчальних закладах будуть діяти санітарні обмеження. Із часом, сподіваються в муніципалітеті, усі співробітники садочків пройдуть лабораторне дослідження на коронавірус. Тестування працівники ДНЗ зможуть пройти безкоштовно.

«Ми будемо робити це на базі лабораторії, яка вже є в нашій дитячій поліклініці на Ріхтера. Сьогодні там вже працюють спеціалісти, щоб провести дообладнання цієї лабораторії: встановити додаткові перегородки, змінити систему вентиляції. І після того, як тести будуть ввезені в Україну, ми отримаємо дозвіл від МОЗ на їх використання, ми одразу ж почнемо таке тестування. Якщо вартість самого тесту коштує приблизно 6 євро, то собівартість цього тесту для лабораторії (бо всі ж ми розуміємо, що є захисні костюми, є праця лікаря, вірусолога) буде приблизно 300-400 гривень. Це в рази дешевше, ніж зараз по всій Україні. Тоді для всіх працівників, які працюють з дітьми, для інших наших закладів це буде безкоштовно. А люди, які хочуть поїхати за кордон і отримати довідку, що в них немає коронавірусу, зможуть зробити цей тест за гроші і тоді наша лікарня буде заробляти ще додаткові гроші», - каже мер.

Втім, наскільки швидко зможе розгорнути свої потужності лабораторія, яку закуповує місто, залежить від оперативності Міністерства охорони здоров'я

«Коли я спілкувався з міністром, мені сказали, що фактично ми можемо отримати дозвіл за один день, але після того, як я відвіз лист і зареєстрував його в Міністерстві пройшов тиждень, поки з нами тільки зв’язались. Ми намагались різними засобами вийти з ними на зв’язок. Тому буде залежати більше від МОЗу - наскільки він зацікавлений в тому, щоб в Україні з’явились сучасні нові і дешеві тести», - розповідає Сергій Сухомлин.

Разом з тим, у муніципалітеті кажуть: відслідкувати епідеміологічні контакти кожної дитини є занадто складним завданням.

«Ми розуміємо, що в групі ризику знаходяться не тільки лікарі. Вони, звісно, найбільше в групі ризику, але в не меншій групі ризику є кондуктори в тролейбусі, які кожного дня спілкуються з людьми, чи водій таксі, в якого теж є діти. Ми не зможемо забезпечити контроль за батьками через дітей, чи навпаки. Треба робити все можливе. Але якщо станеться, що хтось захворіє, то в нас чудові лікарі. Сьогодні, я поки що дуже обережно про це говорю, але ще одна хвора виведена з критичного стану апаратом ШВЛ. Вона була тяжка, 5 днів вона була на штучній вентиляції легень, сьогодні стан покращився і вже ввечері її відключили від апарату ШВЛ. Я кажу дуже обережно, але це вже другий випадок, коли в Житомирі після штучної вентиляції легень, після тривалого лікування тяжкі хворі виходять з критичного стану. Це багато говорить про наших лікарів, про наших анестезіологів і працівників інфекції, які виконують свою роботу на високому рівні», - переконаний мер Житомира.

Нагадаємо, житомирський виконком вніс зміни щодо обмежень роботи дитячих садочків і можуть відновити освітній процес з 25 травня.

Як повідомляв Житомир.info, в Україні з 22 травня починається «адаптивний» карантин й відстеження епідситуації за трьома ознаками.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитячі садочки карантин Сухомлин реєстрація  
Матеріали по темі