Події

​Верховний Суд повернув на новий розгляд ще одну справу «Райт Солюшн» щодо видобутку бурштину на півночі Житомирської області

26 May 2020, 11:11

За касаційними скаргами прокуратури справи щодо незаконної видачі дозволів на видобуток бурштину родовищ Житомирщини загальною площею майже 1730 га скеровано на новий розгляд.

Про це 25 травня повідомила пресслужба прокуратури Житомирської області.

«Верховним Судом ураховано доводи касаційних скарг прокуратури щодо протиправної, без проведення аукціону, видачі товариствам «Райт Солюшн» та «Компанія «Надра Галичини» спеціальних дозволів на видобуток бурштину на площах, відповідно, понад 822 га та 906 га», - йдеться у повідомленні.

Постановами Верховного Суду від 14 травня 2020 справи було передано до суду першої інстанції, який під час нового розгляду має з’ясувати, чи дійсно товариства орендували цілісні майнові комплекси спеціально побудовані (реконструйовані) з метою видобування та переробки корисних копалин, а також чи мали право ці підприємства, на підставі поданих документів, отримати спецдозволи на видобуток бурштину без проведення аукціону.

«Прокуратурою буде вжито всіх передбачених чинним законодавством заходів, спрямованих на захист інтересів держави у судовому порядку». – повідомили у пресслужбі прокуратури та нагадали обставини справи:

У 2016 році Держгеонадра видало ТОВ «Райт Солюшн» і ТОВ «Компанія «Надра Галичини» спеціальні дозволи на вивчення та розробку родовищ бурштину Замисловицької та Тетерівської ділянок, що в Олевському та Овруцькому районах.

З метою обходу процедури аукціону, ці товариства уклали договори оренди нібито цілісних майнових комплексів, пристосованих для ведення розвідувально-гірничих робіт, а також рухомого майна, необхідного для здійснення геологопошукових робіт, серед якого виявились навіть водяні мотопомпи.

Як з’ясувалося, ці «майнові комплекси» розташовані за десятки кілометрів від місця проведення геологорозвідки та по суті є лише невеликими частинами будівель.

За таких обставин, прокуратура Житомирської області, в інтересах Житомирської обласної ради, заявила позов щодо скасування незаконних дозволів на здійснення геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки ділянок надр бурштину, які адміністративним судом задоволено в повному обсязі.

У подальшому, у квітні та червні 2018 року, Вінницьким апеляційним адміністративним судом рішення суду першої інстанції скасовано, у зв’язку з чим органами прокуратури подано касаційні скарги до Верховного Суду.

Нагадаємо, постановою від 24 березня 2020 року Верховний Суд направив на новий розгляд справу щодо законності видобутку бурштину товариством «Райт Солюшн» на ділянці площею понад 3400 га в Олевському районі.

Як повідомляв Житомир.info, прокуратура Житомирської області повідомила, що 1 листопада 2019 року проведено санкціонований обшук у місці здійснення товариством з обмеженою відповідальністю незаконного видобування бурштину в Олевському районі. Зазначалося, що ТОВ на землях сільськогосподарського призначення облаштувало кар’єр та видобувало бурштин, під час обшуку було вилучено 20 мішків каменю-сирцю та спецтехніку. 2 листопада 2019 ТОВ «Райт Солюшн» заявила про тиск на бізнес.

22 листопада прокуратура повідомила про накладення арешту на 20 мішків каміння, мотопомпи та техніку ТОВ «Райт Солюшн», яке в Олевському районі видобувало бурштин.

Зазначимо, що 26 вересня 2019 року на сайті Житомир.info був оприлюднений репортаж наших журналістів з Олевського району про наслідки незаконного видобутку бурштину. Зокрема, йшлося про ТОВ «Райт Солюшн», яке володіє кількома спецдозволами на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку родовищ бурштину на півночі Житомирщини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Райт Солюшн Олевськ бурштин суд прокуратура Держгеонадра  
Матеріали по темі