Економіка

Житомирській податківці нагадали про обов’язкові фіскальні чеки та розповіли про результати перевірок готівкових операцій

24 June 2020, 11:53

Відмова продавця надати покупцю фіскальний касовий чек – пряме порушення чинного законодавства України.

На цьому наголошує головне управління Державної податкової служби у Житомирській області та звертає увагу громадян на важливість одержання фіскальних касових чеків.

«Кожен громадянин при здійсненні розрахунків готівкою за придбані товари або послуги повинен отримати розрахунковий документ. Це є підтвердженням покупки і гарантією захисту своїх прав у разі купівлі неякісного товару, а також запорукою повноти сплати податків до бюджету. Важливим є те, що 5% акцизного податку з продажу підакцизних товарів (алкогольні напої, пиво, тютюнові вироби) скеровуються до місцевого бюджету та йдуть на розвиток громад. Ці надходження спрямовуються на ремонт доріг, облаштування благоустрою міста та на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери міста - освіта, медицина, культура та ін.», - наголосив начальник головного управління ДПС у Житомирській області Костянтин Гавриш.

Він повідомив, що відділом фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями у 2020 році вже було проведено 105 перевірок, за результатами яких застосовано штрафних санкцій на суму 1 млн 368,1 тис. грн. Під час перевірок встановлено 43 випадки не проведення розрахункової операції через РРО та невидачі відповідного розрахункового документа при проведенні контрольної розрахункової операції, але штрафи за таке порушення поки не значні.

«На сьогоднішній день відповідно до Закону України 265/95-ВР відповідальність за дане порушення, вчинене вперше протягом року становить 1 грн., проте з 01.08.2020 року вступають зміни до Закону де відповідальність буде в розмірі 10% вартості проданих з порушеннями товарів, послуг, а з 01.01.2021 року відповідальність буде становити 100% вартості проданих з порушеннями товарів, послуг», - нагадують податківці.

З метою виявлення фактів відмови у видачі фіскального касового чека, встановлення та притягнення до відповідальності нечесних продавців, головне управління ДПС у Житомирській області закликає громадян не бути байдужими: кожен покупець, якому відмовили у видачі фіскального касового чека, може заявити про факт порушення за номером телефону (0412) 413-882, або ж надіслати повідомлення на поштову адресу: 10003 м. Житомир, вул. Юрка Тютюнника, 7.

Як повідомляв Житомир.info, з 2 червня 2020 року начальником головного управління Державної податкової служби у Житомирській області призначений Костянтин Гавриш, його заступником – Ігор Завгородній.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДПС фіскальний чек перевірка касовий апарат  
Матеріали по темі