Економіка

Смарт-лічильники газу – перший крок до енергоефективності в газовій сфері

1 July 2020, 11:04

Юрій Опанасюк, фахівець з енергоефективності

Український ринок газу суттєво змінився за останні роки: відбулося відокремлення газотранспортної системи (ГТС) в окрему незалежну організацію, здійснено перші кроки до лібералізації ринку газу та, звичайно, використання «розумних технологій» для комфортного життя людей.

Саме про такі смарт технології – «розумні лічильники газу» розповів нам Юрій Опанасюк.

Що ж таке «Розумні лічильники» газу, навіщо та як їх використовувати з’ясуємо разом.

Що таке смарт- лічильники, їхня відмінність та переваги?

Смарт-лічильники газу – прилади нового покоління, які виготовлені у відповідності з останніми стандартами у сфері інтелектуального обліку енергоресурсів, і є результатом інтеграції між мембранним лічильником газу та інтелектуальним електронним модулем.

Основною відмінністю від звичайних (мембранних і роторних) є більша функціональність. Смарт-лічильники газу, окрім власне рахування спожитого газу, мають ще ряд інших позитивних переваг:

  • дистанційне управління постачанням газу;
  • економічно вигідне комплексне рішення перед існуючими системами збору і обліку газу;
  • наявність складного механізму від несанкціонованого втручання;
  • можливість налаштування багатотарифного обліку газу;
  • наявність електронної температурної корекції;
  • достовірне та оперативне добове балансування газу;
  • оперативне виявлення втрат природного газу в мережі;
  • передача інформації про аварійні ситуації та багато іншого.

Уся зібрана інформація про споживання газу споживачем зберігається протягом 70-ти діб в пам’яті лічильника і може бути використана для подальшої обробки чи аналізу. Передача даних може бути, як локальною (необхідно підключитися до відповідного оптичного порту лічильника), так і дистанційною, в автоматичному режимі.

Модельний ряд смарт-лічильників газу ТМ Pietro Fiorentini

Чи користуються смарт-лічильниками в Україні вже сьогодні?

Так, смарт-лічильники газу вже використовують в таких областях України, як Полтавська, Одеська, Херсонська, Кіровоградська, Запорізька, Черкаська, Тернопільська, Житомирська, Київська, Донецька та інше. Під ці лічильники, до речі, розроблений програмний комплекс збору даних – AMR Gasolina.

Яка користь від смарт-лічильника для споживача?

Регулярне дистанційне зчитування показників лічильників забезпечує формування квитанцій з фактичними даними щодо кількості спожитого газу. Тобто лічильник сам передає в газове господарство об’єм спожитого газу і рахунок виставляється за нього. Це дуже зручно для тих споживачів, які регулярно забувають передати показники у встановлені терміни та часто подорожує за кордон.

Чи є у Вас інноваційні плани на майбутнє?

Так, я зараз працюю над інноваційним рішенням, яке допоможе впровадити ідею смарт-міста, де будуть застосовані смарт прилади, які забезпечать безпеку, екологічність та енергоефективність міста в цілому. Моє комплексне рішення - це крок до енергонезалежності кожного громадянина, комунального та промислового підприємства, міста, області та всієї України в цілому.

Україна лише на початку шляху впровадження «розумних технологій», і за смарт-лічильниками газу майбутнє. Так як, використання таких приладів обліку газу забезпечує комплексний підхід, відкриває нові можливості перед споживачами і постачальниками газу, забезпечує комфортне життя людей.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі