Влада

На виконкомі мер Житомира обурювався обмеженням роботи ресторанів, а його заступниця розповідала про безкоштовні ІФА-тести

15 July 2020, 11:42

Виконавчий комітет міської ради вніс чергові зміни в рішення від 22.05.2020 №578 «Про введення обмежувальних заходів щодо недопущення поширення коронавірусної інфекції COVID-19 на території Житомирської міської об'єднаної територіальної громади».

Питання розглядали на черговому засіданні міськвиконкому 15 липня.

«Згідно постанови Кабінету міністрів роботу розважальних закладів, кафе, ресторанів обмежено до 23:00. Чесно кажучи, ми не дуже хотіли приймати це рішення, бо трохи незрозуміло, чим коронавірус відрізняється о 22-й годині і о 23-й годині, але така постанова є і поліція буде згідно постанови вже перевіряє бізнес і може виписувати штрафи. Але щоб інформаційно довести цю позицію кабінету міністрів ми повинні таке рішення прийняти, хоча нам не дуже хочеться його приймати», - прокоментував перед голосуванням мер Сергій Сухомлин.

Директор юридичного департаменту Євгеній Черниш уточнив, що 8 липня Кабінет міністрів відкорегував свою постанову про карантинні заходи.

«Даний проєкт рішення покликаний привести наше рішення щодо обмежувальних заходів у відповідність до постанови Кабінету міністрів. Всі зміни підтримані на вчорашньому засіданні міської комісії ТЕБ та НС. Зокрема, додається, що діяльність закладів культури з наповненістю понад 50% стаціонарних розміщених місць для сидіння та/або більше однієї особи на 5 кв. метрів площі закладу культури забороняється. І також забороняється робота після 23-ї та до 7-ї години розважальних закладів (нічних клубів), а також суб’єктів господарської діяльності з надання послуг громадського харчування з організацією дозвілля або без нього (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), закладів культури, крім кінотеатрів та крім діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень та замовлень на винос», - зачитав Євгеній Черниш.

Мер знову прокоментував пропоновані зміни.

«Цікаво, що кінотеатрам можна працювати (після 23:00). Треба людям тоді замовляти доставку, брати з собою їжу і йти в кінотеатр, нормально», - сказав Сергій Сухомлин.

Також рішення виконкому доповнили пунктом щодо відновлення з 16 липня планової госпіталізації у стаціонарні відділення закладів охорони здоров’я за умови дотримання заходів інфекційного контролю.

«Пацієнти, яким надається медична допомога у зв’язку з проведенням планових заходів із госпіталізації, підлягають обов’язковому тестуванню на COVID-19 відповідно до стандартів Міністерства охорони здоров’я України», - повідомив директор юрдепартаменту.

Доповнення до цього пункту внесла заступниця мера Марія Місюрова.

«Наші лікарні вже мають все необхідне обладнання, витратні матеріали для проведення ІФА-тестів на визначення імуноглобуліну G і М на COVID-19. Хочу зазначити, що тести безкоштовні, якщо є електронне направлення від сімейного лікаря, при ургентній госпіталізації (доставлені «швидкою допомогою» або самозвернення у зв’язку зі станом, який потребує невідкладного медичного або оперативного втручання) ці тести безоплатні для пацієнта. Також вони безкоштовні для дитячого населення при госпіталізації в міську дитячу лікарню. Також є пільгові категорії, є учасники АТО/ООС, які госпіталізуються не тільки в нашу лікарню, а й в інші спеціалізовані заклади», - пояснила Марія Місюрова.

На наявності електронного направлення для проведення тестів на коронавірус акцентував увагу мер Житомира.

«Щоб потім не писали в соціальних мережах, що з когось брали кошти за тест, все треба робити через сімейного лікаря», - наголосив Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, з 1 липня у Житомирі відкрили амбулаторії, поліклініки та розважальні центри, які працюватимуть до 22.00, також запрацювали кінотеатри, які були закриті на карантин з 12 березня.

Як повідомляв Житомир.info, на базі дитячої поліклініки на вулиці Святослава Ріхтера у Житомирі з'явилася лабораторія для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування, яка з 15 липня 2020 року почала працювати в тестовому режимі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком карантин Сухомлин тест Місюрова  
Матеріали по темі