Місто

​Житомирський виконком вирішив зрізати аварійну тополю на Новому бульварі, яку краєзнавці вважають найстарішою в області

28 July 2020, 11:06

28 липня на позачерговому засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради розглядали питання про видалення зелених насаджень у місті. Зокрема мова йшла про зрізання 55 дерев на Новому бульварі.

«Пропонуємо до розгляду проєкт рішення про видалення зелених насаджень у місті Житомирі. Перший пункт стосується видалення зелених насаджень у зв’язку з реалізацією проєкту капітального ремонту території благоустрою Нового бульвару. Ми комісією пройшли увесь бульвар і по акту в нас 55 дерев, які мають незадовільний стан: сухостійні, втратили декоративність, досягли вікової межі. Під час обстеження наголошено проєктантам про збереження червонокнижних дерев. Таких там 9, вони мають бути огороджені, з табличками», - зазначила головний спеціаліст відділу екології КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» Тетяна Венгловська.

Окремим питанням на виконкомі вирішувалась доля старої тополі біля кафе «Файна Кнайпа» за кінотеатром «Жовтень».

«Річ у тім, що декілька років тому краєзнавцем Георгієм Мокрицьким вона була рекомендована до заповідання, як найстаріша тополя в Житомирській області. Але вона має незадовільний стан. 2 липня впала велика гілка і добре, що не завдала великої шкоди, лише пошкодила майно закладу «Файна Кнайпа». Крім того, тополя досить велика в діаметрі і своїм розгалуженим корінням підриває плитку навколо. Не факт, що вона не буде цього робити, коли зробиться реконструкція бульвару. З нами на комісії був присутній представник екологічної інспекції, за його словами, таке дерево як тополя заповідати взагалі не варто, бо тополя має м’яку, крихку деревину, вікове обмеження – максимум 80 років. Тому це питання має вирішити виконком», - зазначила Тетяна Венгловська.

За її словами в інспекції з благоустрою є звернення від КП «Зеленбуду» з проханням видалити цю тополю, оскільки вона є дійсно небезпечною: це центр міста, де постійно є велике скупчення людей, поряд розваги для дітей.

Представниця проєктанта реконструкції Нового бульвару додала, що планується висадити близько 20 дерев та 500 кущів.

«Висаджуватимемо дерева не нижче 1,7 м, це вік дерев близько 5-6 років, деякі дерева будуть вище 3-4 метрів – тобто це дорослі насадження. Окрім того, проєктом передбачається вкладання нової тротуарної плитки, тому ця тополя своїм корінням з часом пошкодить наше покриття», - розповіла представниця фірми, яка проєктувала капітальний ремонт Нового бульвару.

«Ми говорили, що якщо прийметься рішення – залишити тополю, то до проєкту внесуть відповідні зміни, а так за проєктом на цьому місці має бути нове покриття. Але чи є сенс зберігати тополю, яка може нести небезпеку?», - додала представниця інспекції з благоустрою.

Секретар міської ради Наталія Чиж відмітила, що взамін цьому дереву потрібно людям запропонувати альтернативу.

«Взамін цьому дереву ми маємо щось запропонувати, бо ми пам’ятаємо, що було з липами на Михайлівській. Зараз знайдуться люди, які скажуть, що ми знищуємо усі зелені насадження. Ми повинні запропонувати альтернативу: ось ми зрізаємо це дерево і висаджуємо ось стільки нових. Але треба картинку, щоб донести інформацію до людей», - сказала Наталія Чиж.

За результатами обговорення виконком прийняв рішення про видалення даної тополі, яка може нести небезпеку для людей.

Відео трансляції засідання виконкому від 28 липня тут.

Зазначимо, що проєктно-кошторисну документацію капремонту Нового бульвару та майдану Корольова за 1 млн грн готувало житомирське ТОВ «Архітектура плюс дизайн.

24 липня 2020 управління капітального будівництва оголосило тендер на реконструкцію території благоустрою Нового бульвару за понад 22 млн грн. За умовами технічного завдання на бульварі мають висадити 570 кущів самшиту, 54 кущі ялівцю, 180 - барбарису, 2 - бузку, 29 - гортензії, 7 – кущів дерену, 3 магнолії, 35 туй, 7 кленів, 3 липи і 3 ясени.

Нагадаємо, влітку 2019 виконком погодив видалення близько 300 дерев біля Тетерева та 36 – у сквері на Польовій.

Як повідомляв Житомир.info, у міській раді надали покрокову інструкцію з видалення зелених насаджень у Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: видалення зелених насаджень дерево зрізати тополя Новий бульвар реконструкція  
Матеріали по темі