Економіка

​У Житомирі виконавчий комітет підписав договір з «Укргазбанком» щодо місцевої програми фінансової підтримки малого бізнесу

28 July 2020, 12:47

28 липня мер Житомира Сергій Сухомлин та директор Житомирської обласної дирекції «Укргазбанку» Денис Махаринець підписали договір про співпрацю щодо запуску місцевої програми фінансової підтримки мікропідприємництва та малого бізнесу.

«Підписання даного договору – це ще один крок до підтримки бізнесу, особливо в час епідемії COVID-19. Багато підприємців фактично не працювали близько двох місяців, окрім того, впала купівельна спроможність людей, економічна криза. Через усе це нам треба підтримати бізнес. Тож сьогодні ми разом з «Укргазбанком» презентуємо місцеву програму підтримки бізнесу, покликану допомогти малому бізнесу поповнити обігові кошти, щоб підприємці не припиняли свою діяльність, не закривалися, не скорочували робочі місця. Це невелика, але все ж допомога для бізнесу. За цією програмою місто бере на себе зобов’язання компенсувати частину відсотків по кредитам, які надаватиме «Укргазбанк». Пропонуємо й іншим банкам долучитися до такої ініціативи. В майбутньому ми плануємо також долучитися до державної програми «5-7-9%», щоб можна було частково компенсувати і там відсотки, щоб бізнес отримав ще дешеві кошти для розвитку», - зазначив мер Житомира Сергій Сухомлин.

Директор Житомирської обласної дирекції «Укргазбанку» Денис Махаринець розповів, що дана регіональна програма підтримки бізнесу дозволить бізнесу отримати кредит за відсотковою ставкою 5-6%, оскільки місто компенсуватиме близько 9%

«У нас є можливість дати бізнесу міста Житомир доступ до дешевих ресурсів. Це гарна можливість для бізнесу розвиватися, ставати кращим, можливість отримувати більшу виручку і цим самим поповнювати бюджет міста і покращувати життя житомирян. Якщо нам вдасться поєднати дану регіональну програму з президентською, ця синергія дасть ідеальний варіант для бізнесу отримати дешевий ресурс. Щодо місцевої програми підтримки бізнесу, то тут усе просто: є базова відсоткова ставка кредитування 14-15%, враховуючи що компенсація з міського бюджету буде здійснюватися в розмірі 1,5% облікової ставки НБУ (яка зараз становить 6%), тобто це компенсація складе 9%. Таким чином бізнес має можливість отримати кредит з відсотковою ставкою 5-6%, що є гарною можливістю підприємцям отримати доступ до дешевого ресурсу, аби підтримувати свою діяльність і розвиватися», - зазначив Денис Махаринець.

Керівник комунальної установи «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк назвав основні критерії для бізнесу, який може розраховувати на дану фінансову підтримку.


Відео Житомирської міської ради

«Відповідно до положення, затвердженого сесією Житомирської міської ради 18 червня 2020, визначені чіткі критерії прийнятності місцевого бізнесу, який може брати участь у цій програмі і отримати відповідну фінансову підтримку. Зокрема, є чіткий перелік видів економічної діяльності бізнесу, який не може отримати таку фінансову підтримку. Основні критерії – суб’єкт господарювання обов’язково має бути зареєстрований в Житомирі, сплачувати податки в місцевий бюджет, повинен мати найманих працівників з середньомісячним розміром заробітної плати не менше 120% від мінімальної заробітної плати (сьогодні це близько 5600 грн). Не зможуть скористатися цією фінансовою підтримкою представники бізнесу, які займаються виробництвом та реалізацією підакцизних товарів, страхуванням, надають фінансові послуги – ломбарди, обмінники валют, а також компанії, які займаються шкідливим виробництвом», - розповів Борис Пахолюк.

Детально ознайомитися з Положенням про відшкодування суб’єктам господарювання сплачених відсотків за короткостроковими та середньостроковими кредитами, що залучені у банківських установах можна на сайті міської ради. Вичерпну інформацію про пакет документів та консультацію з приводу отримання фінансової підтримки можна отримати в департаменті економічного розвитку, в агенції з розвитку міста, або ж у відділеннях «Укргазбанку».

Нагадаємо, рішення міської ради «Про затвердження Положення про відшкодування суб’єктам господарювання сплачених відсотків за короткостроковими та середньостроковими кредитами, що залучені у банківських установах» було прийняте на сесії 18 червня 2020 року.

24 липня 2020 розпорядженням міського голови була утворена конкурсна комісія по відбору суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва для надання фінансової підтримки.

Про плюси та мінуси програми «Доступні кредити 5-7-9%» для бізнесу говорили у програмі «Діалоги» на Житомир.info від 27 лютого 2020.

Як повідомляв Житомир.info, 17 березня 2020 року Верховна рада ухвалила закон про підтримку бізнесу, яким, зокрема, передбачається звільнення від плати за землю та нерухомість терміном на 2 місяці. 16 червня Верховна рада на період карантину заборонила штрафи за прострочені кредити.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бізнес фінансова підтримка кредит Укргазбанк відсоткова ставка  
Матеріали по темі