Здоров'я

​У Житомирі за період карантину не знизився показник вакцинації у дітей, а відмов від щеплень поменшало

29 July 2020, 16:34

За період карантину у Житомирі не зменшився показник проведення вакцинації у дітей.

Про це повідомила лікарка-імунолог комунального підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Головень.

За її словами, рівень вакцинації знизився лише у квітні через те, що у медичних закладах не проводились профілактичні заходи. Натомість з травня кабінети щеплень відновили роботу, а разом з цим зросли кількісні показники.

«В травні, спираючись на ті накази, які нам прийшли зверху, у нас в закладі був створений свій наказ, який чітко регламентував, в які дні, хто і коли проводить щеплення, для того, щоб розділити потоки, щоб в ці дні не було хворих. Кожен лікар, кожна медсестра викликали кількість дітей, яка була договорена, щоб не було великого навантаження на цього лікаря, який буде приймати, і на кабінети щеплень. Тому трохи менше було, але на кінець червня ми майже по всім показникам, яким було вакцини достатньо, ми вийшли на річні плани і ніякого зменшення вакцинації дітей, особливо перших двох років, не було у місті. На сьогодні я роблю звіт по щепленнях за липень місяць і у нас доволі великі показники і багато дітей вакцинуються. Якщо брати по кожній вакцині дітей до року, то ми робимо по 200-300 щеплень кожен місяць», - розповіла лікарка-імунолог КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Головень.


Для того, щоб не створювати черг, в поліклініках та амбулаторіях продовжують проводити щеплення у визначені дні.

«Літо, дуже багато дітей оформлюється у школи та садочки, вже пішло більше навантаження. Ми виділили декілька днів і розділили амбулаторії. У вівторок, четвер і п'ятницю проводяться щеплення і реакція Манту для того, щоб не було черг і скупчень, ми поділили, і теж, особливо реакція Манту проводиться по списках, кожен лікар дає, наприклад, по п’ять дітей», - каже Людмила Головень.

Разом з тим, лікарка-імунолог зауважує: за останній рік у Житомирі поменшало батьків, які відмовляються від вакцинації.

«Взагалі тема відмов у нас вже давно відійшла, особливо після того, як у нас був спалах кору і масово почали не пускати до дошкільних та шкільних закладів. Кількість відмов зменшилась у багато разів і на сьогодні допустима до колективного імунітету, а колективний імунітет - це 90-95%. Допустимо, щоб кількість протипоказів і відмов в сумі складала 5%, так воно у нас і є», - говорить Людмила Головень.

У медичних закладах сьогодні популярні щеплення, які не входять в обов’язковий перелік, тобто держава їх не закуповує і вони не є безкоштовними.

«Перша вакцина, яка користується популярністю - від ротавірусної інфекції. Ротавірусні інфекції - це 70% кишкових інфекцій на сьогодні викликано ротавірусом. Вакцинацію потрібно зробити до 6 місяців. Проводиться вакцинація проти пневмокока - це стрептокок, який викликає пневмонії, гнійні отити, синусити, гайморити і так далі. І на третьому місті у нас за популярністю вийшла вакцина від папіломавірусу людини, який викликає рак шийки матки. Ми проводимо вакцинацію, як дітям-дівчатками, так і дорослим», - додає лікарка-імунолог Людмила Головень.

У такому випадку батьки мають спершу порадитись із педіатром своєї дитини, далі самостійно купити, або замовити вакцину у аптеці за власний кошт і безоплатно зробити щеплення у медичному закладі.

Нагадаємо, у Житомирі на Михайлівській 6 червня 2020 пройшла акція проти примусової вакцинації в рамках четвертого Міжнародного протесту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вакцина вакцинація щеплення  
Матеріали по темі