Політика

​Людмила Зубко: розпочато облаштування першої «Безпечної школи» у Житомирі

10 August 2020, 15:51

У Житомирі впроваджується зразковий стандарт інфекційної безпеки для навчальних закладів в умовах пандемії. У понеділок, 10 серпня, у школі "Сяйво" розпочався процес установки обладнання, що має захистити дітей, батьків та вчителів від інфекційних ризиків. Навчальний заклад став базовим у проєкті "Альтернатива є – безпечна школа", який ініціювала підприємиця, засновниця громадської організації "Житомир, зроби голосніше" Людмила Зубко. Приєднуватись до проєкту вона закликає і інші школи міста.

Установка обладнання – це наступний етап після того, як у школі "Сяйво" був проведений спеціальний аудит. Ретельну перевірку з точки зору інфекційної безпеки наприкінці липня провели фахівці Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC). На основі цього На основі цього були розроблені Протоколи роботи шкіл в умовах пандемії COVID–19. Також експерти визначили, що саме потрібно відпрацювати, змінити чи переобладнати у школі, аби навчання у ній було безпечним.

"Моя команда не чекає, а діє! З 1 вересня учні та педагоги побачать у своїй школі багато речей, які раніше для них були незвичними. Діти мають вчитися у школах, а навчання там має бути безпечним. Ми завжди на крок попереду влади: і тоді, коли розробили протоколи для бізнесу, і зараз, коли впроваджуємо протоколи безпечного навчання для шкіл", - наголосила Зубко.

Це необхідне обладнання, яке дозволить робити вхідний температурний скринінг учнів, правильне прибирання та дезинфекцію поверхонь, безпеку повітря закритих приміщень, безпеку харчування та інше. У переліку - ультразвукові зволожувачі, диспенсери для рушників та дезінфікуючих засобів, автоматичні сушарки, вимірювачі мікроклімату, ліктьові змішувачі, безконтактні термометри, гігрометри та багато іншого. Усе – відповідно до рекомендацій експертів NEGIC, пропрацьованих для цього навчального закладу.

Людмила Зубко та Національна експертна група з інфекційного контролю уже мають досвід успішного напрацювання Протоколів безпечної роботи для закладів громадського харчування. Документами, які вони розробили весною цього року, скористалося Міністерство охорони здоров'я. Тепер у рамках проєкту "Альтернатива є – безпечна школа" команда Людмили Зубко вже найближчим часом оприлюднить протоколи роботи для навчальних закладів в умовах пандемії.

Вона закликала й інші школи Житомира приєднуватися до проєкту "Альтернатива є – безпечна школа". Разом з командою фахівців вона готова надати всю необхідну допомогу, аби відпрацювати створення безпечного середовища у кожному конкретному навчальному закладі. Дотримання їхніх рекомендацій може знизити до 90% інфекційних ризиків у школах.

Нагадаємо, у рамках проєкту "Альтернатива є – безпечна школа" команда Людмили Зубко розробила чек лист для перевірки протиінфекційної безпеки. За допомогою спеціальної анкети батьки та вчителі можуть перевірити готовність їхньої школи для безпечного початку навчального року. Чек лист доступний на сайті Людмили Зубко. Його слід заповнити та надіслати на електронну адресу bezpechnashkola.zhytomyr@gmail.com, вказавши у листі назву та номер школи. Це перший крок для того, щоб приєднатися до проєкту. На основі заповненого чек-листа експерти нададуть фахові рекомендації про те, що слід зробити у кожній конкретній школі для захисту від інфекцій.

Пресслужба Людмили Зубко

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зубко освіта школа вибори  
Матеріали по темі