Суспільство

​У Житомирській області перевірили реабілітаційний центр і серед порушень виявили відсутність протиепідемічних заходів

20 August 2020, 15:30

Представники Уповноваженого з прав людини перевірили реабілітаційний центр для осіб із залежностями в Житомирській області.

Про це 20 серпня повідомила пресслужба Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

«В рамках реалізації національного превентивного механізму моніторинговою групою у складі регіонального представника Уповноваженого в Житомирській області Петра Грибана та громадського монітора Олексія Котвицького здійснено моніторинговий візит до реабілітаційного центру для осіб із залежностями Житомирської обласної громадської організації «Аква Віта» з метою моніторингу дотримання прав людини», - йдеться у повідомленні.

Реабілітаційний центр розміщується на території та в будівлях, наданих у строкове безоплатне користування Релігійною Місією «Карітас-Спес» в м. Житомирі Римо-Католицької церкви та розрахований на 20 осіб. Під час моніторингового візиту соціальні послуги з психологічної реабілітації отримували 3 особи.

«Забезпечується право реабілітантів на зв’язок із зовнішнім світом, у тому числі за допомогою Інтернету, є можливість реалізувати своє право на працю та відпочинок. Опитані клієнти центру скарг на жорстоке та таке, що принижує гідність поводження, не висловлювали. Реабілітація клієнтів здійснюється за програмою «12 кроків», яку було сформульовано 1935 року в США. Реабілітанти вільно пересуваються територією центру та виїжджають у місто Житомир для участі в анонімних групах осіб із залежностями. На території закладу створено умови для занять спортом на свіжому повітрі», - повідомили перевіряючі.

Водночас представники уповноваженого з прав людини відмічають, що було виявлено і окремі порушення. Зокрема, на інформаційних стендах відсутні телефони державних органів та посадових осіб, куди можна звернутися у разі порушення прав реабілітантів, що перешкоджає реалізації їхнього права на професійну правничу допомогу, якщо така потреба виникає.

У центрі також не вживаються протиепідемічні заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, відсутня інформація щодо профілактики коронавірусної інфекції. На час дії карантину, відвідування та вхід до центру інших сторонніх осіб не обмежено, не здійснюється щоденний температурний скринінг із занесенням результатів до спеціальних журналів.

«За результатами моніторингового візиту керівнику центру буде скеровано звіт та надано письмові рекомендації щодо усунення виявлених недоліків та порушень», - повідомили регіональні представники.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2019 прокуратура повідомила, що у Житомирі та районі під виглядом лікування від алко- та наркозалежності незаконно утримували більше 80 людей

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: реабілітаційний центр моніторинг перевірка уповноважений з прав людини  
Матеріали по темі