Події

У Житомирі та районі під виглядом лікування від алко- та наркозалежності незаконно утримували більше 80 людей, - прокуратура

24 May 2019, 11:33

У Житомирі та районі викрили «липові» тренінг-центри, у яких під виглядом реабілітації від алко- та наркозалежності примусово утримували 80 осіб.

Про це 24 травня повідомила прес-служба прокуратури Житомирської області.

«У четвер, 23 травня 2019 року, прокуратурою області спільно із співробітниками відділу запобігання торгівлею людьми ГУНП в області, а також спецпідрозділу «Корд», проведено низку санкціонованих обшуків у тренінг-центрах, розташованих у декількох селах Житомирського району, містах Житомирі та Вінниці. Під час обшуку виявлено понад 80 осіб, яких примусово, проти їх волі, незаконно утримували у 4-х тренінг-центрах. Також обшуки проведено за місцем проживання організаторів незаконних центрів та в офісному приміщенні», - інформує прокуратура.

У кримінальному провадженні за фактами незаконного позбавлення волі людей, вчиненого групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки, під процесуальним керівництвом прокуратури області проводиться досудове розслідування. Затримано п’ятеро жителів Житомира - організаторів та співучасників протиправної діяльності.

«Установлено, що керівники зазначених тренінг-центрів, з метою отримання матеріальної вигоди, під виглядом лікування громадян від алко- та наркозалежності, незаконно позбавляють їх волі та примусово утримують у приміщеннях. Для залучення пацієнтів та реклами так званих послуг були створені інтернет-сайти, на яких розміщені фотоілюстрації нібито комфортних умов лікування та проживання, хоча насправді ті, хто туди потрапляв, утримувалися у значно гірших умовах, із неякісним та недостатнім харчуванням», - йдеться у повідомленні прокуратури.

Також було встановлено, що у центрах відсутній медперсонал, лікування фактично не проводиться, натомість пацієнтам надаються сильнодіючі медичні препарати для придушення волі та свідомості з метою недопущення втечі із приміщень із заґратованими вікнами, обнесених високими парканами (виділено редакцією).

Досудове розслідування проводить СУ ГУНП в області, за скоєння злочину передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Нагадаємо, в лютому 2016 року в поліції розповіли про чоловіків, яких у Житомирській області більше 6 років тримали у рабстві цигани. У жовтні 2016-го у Вінницькій області правоохоронці викрили фермерське господарство, де в якості безкоштовної робочої сили незаконно утримували більше ста безхатченків, в тому числі – з Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017-му прокуратура Житомирської області розслідувала факти порушення прав громадян під час доставки та утримання їх у центрах детоксикації, у 2018-му - факти незаконного позбавлення волі підопічних Довбиського психоневрологічного інтернату, де були заґратовані вікна і двері.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура залежність реабілітація наркотики алкоголізм  
Матеріали по темі