Влада

У Бердичівській колонії перевіряли дотримання прав засуджених: ремонти зроблені, але приватність порушується

11 September 2020, 11:52

Працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної ради України з прав людини спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної ради України в Житомирській області Оленою Коваленко та громадським монітором Тетяною Носовою здійснили моніторинговий візит до державної установи «Бердичівська виправна колонія (№70)» та медичної частини №70 філії ЦОЗ ДКВС України в Житомирській області, де вивчали стан дотримання прав засуджених осіб.

Про це 10 вересня повідомила пресслужба Офісу Омбудсмана.

«Під час візиту члени моніторингової групи ознайомились з умовами утримання в’язнів, документацією та провели вибіркове їх опитування, а також оцінили реальний стан виконання рекомендацій Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, наданих під час попередніх візитів у 2017-2019 роках», – йдеться у повідомленні.

Монітори зафіксували, що попри обмежене фінансування, в установі проведено масштабну роботу щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства, зокрема проведено ремонти в приміщеннях лазні, їдальні, відділень соціально-психологічної служби, проводяться ремонтні роботи по облаштуванню приміщень дільниці карантину діагностики та розподілу, де утримуються новоприбулі особи.

Проте під час візиту були виявленні порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

«В установі продовжують мати місце порушення права на приватність, зокрема в секціях відділень соціально-психологічної служби ліжка в’язнів розміщені впритул, через це їм доводиться занавішувати їх простирадлами, в камерах штрафних приміщень, в яких тримаються порушники установленого порядку відбування покарання, недостатньо свіжого повітря, в’язні не можуть самостійно відкрити кватирку для провітрювання приміщення. При цьому в деяких камерах вікна виходять на іншу будівлю, що розташована впритул, унаслідок чого до вказаного приміщення не потрапляє природне освітлення», – зазначають у пресслужбі.

Водночас під час повторного моніторингового візиту було встановлено, що виявлені раніше порушення частково усунені, зокрема налагоджена медична допомога ВІЛ-інфікованим, забезпечено цілодобове чергування фельдшера, проводиться медичний огляд засуджених перед поміщенням та звільненням із штрафних приміщень, кожному засудженому при прибутті до установи проводиться первинне медичне обстеження, працівникам харчоблоку та пекарні проведені медичні огляди.

Разом з тим виявлено ряд суттєвих порушень вимог національного законодавства та міжнародних норм у сфері надання медичної допомоги засудженим.

Не проводиться робота щодо профілактики інфекційних захворювань серед засуджених, працівників медичної частини та виправної колонії, а саме відсутній пункт збору мокроти, унаслідок чого у засуджених, з підозрою на туберкульоз, збір мокроти проводиться в коридорі медичної частини, що створює сприятливі умови для зараження туберкульозом здорових людей.

Огляд в’язнів в лазні установи на наявність тілесних ушкоджень проводиться без дотримання права на приватність.

Зазначено, що за результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Нагадаємо, 2 лютого 2020 року міністр юстиції Денис Малюська перевіряв Бердичівську виправну колонію №70.

Як повідомляв Житомир.info, 16 квітня 2020 року Офісу Омбудсмана інформувала, що в Житомирській установі виконання покарань № 8 були виявлені порушення карантинних норм щодо запобігання поширенню COVID-19.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колонія. перевірка Бердичівська колонія засуджений Омбудсман Уповноважений Верховної ради з прав людини права людини  
Матеріали по темі