Здоров'я

​Перша міська лікарня Житомира отримала сучасний апарат ШВЛ, який дозволить рятувати дітей вагою від 500 грамів

21 September 2020, 12:51

Пологове відділення першої міської лікарні отримало сучасний апарат штучної вентиляції легень. Нова техніка допоможе рятувати життя і допомагати дихати дітям, які мають складні вроджені патології, а також передчасно народженій малечі.

«Ми могли взяти цю дитину на руки, але ми не могли за неї подихати. І сьогодні ми дуже вдячні, що у нас вже є такий апарат. Цей апарат у нас буде і ми зможемо в подальшому дати життя цій дитині. Навіть зовсім крихітній, починаючи з 500 грамів», - розповідає завідуюча пологового відділення КП «Лікарня №1» ЖМР Світлана Данилюк.

В умовах пандемії коронавірусу апарат штучної вентиляції легень є дуже необхідним у пологовому відділенні ще й тому, що деякі діти хворіють на COVID-19 від народження, пояснює Світлана Данилюк.

«Лежать такі жінки, і на сьогоднішній день вони є в нас. І вони народжують з хворобою COVID-19. І цим дітям іноді вкрай необхідна підтримка апаратом ШВЛ. На сьогодні це нагальна потреба. Нам його дали і ми зможемо надавати допомогу і підтримувати, вже не звертаючись до фахівців вище», - каже лікарка.


Попри те, що апарат ШВЛ пологове відділення першої лікарні отримало нещодавно, він вже допоміг врятувати маленького житомирянина.

«Буде рятувати життя. Я можу це однозначно сказати. Ми бачили його вже в роботі, в нас вже була дитина на апараті. Можу вам сказати, що ми зняли дитину з апарату і вони виписались додому у хорошому настрої», - каже Світлана Данилюк.

Кошти на придбання апарату виділено з державного бюджету. Загалом на два апарати (штучної вентиляції легень та наркозно-дихальний) передбачено фінансування в розмірі 2,2 млн гривень.

«Цей апарат зараз є, цей апарат куплений за кошти платників податків, за кошти і наших житомирян», - каже народний депутат України Ігор Герасименко.

В лікарні пояснюють: нині пологи коштують близько 8 тисяч гривень. Всі витрати покриває держава, але, за словами медиків, іноді в окремих випадках потрібно докуповувати медичні препарати чи витратні матеріали. Втім, така ситуація може виникнути лише у випадку, якщо витрати не передбачені програмою медичних гарантій.

Нагадаємо, з 17 вересня лікарня №2 в Житомирі почала приймати на стаціонарне лікування пацієнтів з коронавірусом.

Як повідомляв Житомир.info, за тиждень в Житомирській області майже 700 нових випадків COVID-19, хворих на коронавірус почали приймати лікарні «другої хвилі».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня №1 пологове відділення ШВЛ новонароджений медобладнання  
Матеріали по темі