Здоров'я

​Мер Житомира нарікає на неточність результатів ПЛР-тестів в лабцентрі, директор установи пояснив, у чому причина

8 October 2020, 14:12

Мер Житомира Сергій Сухомлин нарікає на неточність результатів ПЛР-тестів, зроблених в обласному лабораторному центрі. За його словами, при перевірці 8 таких «негативних» тестів у міській лабораторії, 5 виявились позитивними.

Про це 8 жовтня він написав на своїй сторінці у фейсбук.

«Середні і важкі хворі щодня потрапляють до лікарень із симптомами коронавірусу. Результати тестування в обласному лабораторному центрі — часто негативні. Однак повторна діагностика австрійськими тестами в нашій міській лабораторії підтвердила діагноз COVID у 5 з 8 чоловік! Прошу всіх, хто відчуває симптоми COVID: Звертайтесь до лікарів! І в разі необхідності — наполягайте на повторному тестуванні! Ми з’ясуємо, чому не всі тести дають правильний результат, адже ситуація, що складається — небезпечна. Якщо люди з коронавірусом, яким тест діагноз не підтвердив, лягатимуть у палати із тими, хто не інфікований COVID; якщо їх лікуватимуть медики без захисних костюмів — ми дуже швидко покладемо наші лікарні», - написав Сергій Сухомлин у дописі щодо підсумків проведеної наради з директорами міських лікарень.

Він також зазначив, що наразі хворих на коронавірус житомирян госпіталізують до двох міських лікарень, втім найближчим часом Житомир потребує облаштування ще 200-250 ліжкомісць для пацієнтів з COVID.

«У зв’язку з швидкими темпами поширення коронавірусу — на найближчий місяць нам треба додатково 200-250 ліжкомісць. Будемо їх облаштувати. Апаратів ШВЛ — вдосталь», - повідомив мер Житомира.


У коментарі Житомир.info директор ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» Зіновій Парамонов пояснив, чому ПЛР-дослідження можуть давати невірний результат.

«Є питання, коли брався матеріал на дослідження. Якщо людина контактує і взяли аналіз на тести раніше, ніж розвинулося саме захворювання, то результат може бути негативним. А через два дні зробити повторний тест у цієї людини, то він уже буде позитивним. Бо хвороба продовжує розвиватися. На 6-7 день після контакту саме достовірно брати проби на тест-систему. А у нас в деяких випадках дуже швидко направляють на аналізи: температура трохи підвищилась і дільничний терапевт уже взяв аналізи. Тому такі випадки можуть бути, але не настільки масово. Тому інформація Сергія Сухомлина потребує перевірки і з’ясування, що до чого. Зараз ми сконтактуємо з міською лабораторією, ми ж готували цих людей. Ця лабораторія може робити безпроблемно до 100 досліджень в день. Там є підготовлені кадри і обладнання, яке дозволяє це робити, чому не роблять - невідомо, кому роблять – теж», - розповів Зіновій Парамонов.

Нагадаємо, 14 липня журналістам Житомир.info показали, у яких умовах будуть робити тести на коронавірус на базі Житомирської міської дитячої поліклініки. Наприкінці липня міська лабораторія працювала у тестовому режимі, а станом на 1 вересня – уже на повну потужність і за день вона обслуговувала до 35 осіб.

Як повідомляв Житомир.info, 16 вересня Житомирський виконком дозволив дитячій лікарні ім. Башека проводити ПЛР-діагностику на COVID-19 та визначив категорії осіб, яких там тестуватимуть безкоштовно.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус ПЛР тест Парамонов  
Матеріали по темі