Інтерв'ю

Інтерв’ю з Максимом Козирєвим про роботу та перспективи житомирського заводу «Кромберг енд Шуберт» в умовах пандемії

19 November 2020, 12:34

Керівник відділу управління персоналом на ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ» Максим Козирєв пропрацював на підприємстві чотири роки і звільнився з посади 14 лютого 2020 року, а потім знову повернувся на житомирський завод. Як працює підприємство в умовах пандемії, чи змінив коронавірусу вимоги до працівників, скільки людей звільнили та чому знову активно запрошують приєднатися до команди – відповіді на ці питання читайте в інтерв’ю Житомир.info з HR-менеджером Максимом Козирєвим.

- Чому звільнялися і коли ви знову повернулися на підприємство?

- Звільнився через сімейні причини, які були досить вагомі для мене, і звільнення в тих обставинах було єдиним рішенням. Весь цей час слідкував за компанією, тримав зв’язок з колегами, цікавився справами в цей складний період. Були моменти, коли дуже хотілося приїхати, щоб допомогти. У вересні зі мною зв’язалися колеги з центрального офісу і запропонували цю ж саму посаду. На той час закінчився поточний проєкт, яким займався у Києві, і я без тривалих роздумів вирішив приєднатися до команди.

- І як це – зайти другий раз в ту саму річку?

- Отримав відразу адреналін, тому що це співпало з другою хвилею коронавірусу, «закрученням гайок» в автомобільному бізнесі і не тільки, бо весь бізнес має затягнути паски. Тому постало досить багато питань, які не стояли раніше, зокрема – безпека людей, забезпечення певної стабільності, щоб люди могли працювати більше годин, та покращення комунікацій.

- Під час першої хвилі карантину ви вже не працювали, але слідкували за роботою підприємства, можете розказати, як «Кромберг енд Шуберт» зреагував на локдаун?

- Підприємство зупинилося на карантин, люди пішли додому. Зупинка тривала більше місяця. Людям виплатили частину зарплати наперед.

- Пам’ятаю, був скандал, коли потім у звільнених працівників вимагали повернути ці гроші.

- Трудове законодавство, яке в нас зараз є, приблизно 70-х років минулого сторіччя і воно абсолютно не враховує зміни, які сталися за ці 50 років. Зараз для виробничих підприємств досить складна ситуація, тому що у них нестабільні замовлення. Тому треба людям оплатити період, коли немає замовлень і вони не працюють, і щоб потім, коли замовлення будуть, компанія могла їх запросити до роботи.

- Тобто такий своєрідний «фріланс»?

- Так. І на виробництві це працює, ми це запровадили в 2019 році і це зараз єдиний вихід, бо сьогодні жодне промислове підприємство не може похвалитися стабільністю. В нас немає можливості постачати продукцію на склад і чекати, поки її викуплять. У нас є обмежені терміни, обмежена сировина – ми впродовж певного часу маємо опрацювати матеріали, які нам надсилають, і відправити готові вироби назад. Так працює кожен завод в автомобільній галузі.

- І крім українських обмежень ви ще прив’язані до закордонних локдаунів?

- Безперечно. Ми є ключовим постачальником для Volkswagen, щоб скласти машину треба більше сотні постачальників: хтось робить фари, хтось – сидіння, хтось – кремове управління, техніку, антени, радіо і так далі. Тому зупинка хоча б одного постачальника означає, що зупиняється весь цикл. І це залежність не тільки від конкретного автовиробника, а від сотень постачальників, де всі мають працювати, грати, як один оркестр.

-Але під час карантину з «оркестром» можуть бути проблеми.

- Так, може бути, і зараз це якраз виклик для того, щоб об’єднати всі зусилля, передбачити можливі складнощі, створити запаси, достатні для того, щоб у разі тимчасової затримки на день-два будь-якого постачальника, інші працювали і не зупинялися.

- Під час карантину багато працівників скоротили?

- У підприємства не було мети скоротити працівників під час карантину, бо радикально жодна компанія замовлення не скасовувала. Ми через деякий час повернулися до звичайного циклу виробництва і роботи стало навіть більше. Були різні ситуації, коли люди не могли чекати закінчення карантину, але скорочення точно не було ціллю підприємства.

- Але зменшення кількості працівників відбулося?

- Так, але це близько ста людей з 3,5 тисяч, які зараз працюють на підприємстві. На таких великих підприємствах, як наше, звільнення відбуваються щомісяця – до 3% працюючих, це нормальна ситуація по галузі. Карантин на це не вплинув.

- Можливо з’явилися нові вимоги для працівників?

- Радикально нічого не змінилося, ми лише перебудували наші внутрішні процеси, спрямувавши їх на безпеку працівників, від яких ми вимагаємо дотримання певних норм безпеки – маски, дезінфекція, перевірка температури на вході і зараз ми це будемо робити декілька разів впродовж робочого дня. Також ми закликаємо до свідомості працівників: той, хто захворів, має підозру на коронавірус чи результати аналізів – повинен про це повідомити. Ми щодня обговорюємо ситуації, що конкретна людина має знаходитися на самоізоляції, навіть якщо ще немає результатів тестів. Відповідно до законодавства, люди на самоізоляції, які контактні з хворим, отримують лікарняні в розмірі 50% від середнього заробітку.

- Підприємство організовує тестування на COVID-19 своїх працівників?

- В нас було декілька організованих тестувань, коли були критичні ситуації – підозра на коронавірус у працівника з відділу, де люди знаходяться постійно в одній кімнаті. Якщо всі підуть на самоізоляцію, то це призведе до зупинки певних процесів. Але зробити масово аналіз для всіх працівників – це нереально і недоцільно, тому що відображаються результат на конкретний момент, а людина може інфікуватися наступного дня і результати аналізу будуть іншими. І ми сприяємо тому, щоб люди зверталися до сімейного лікаря й робили тести в стандартному режимі. Також було тестування, коли в нас захворів один з керівників, а ми знаходилися багато часу разом в одному приміщенні.

- Скільки вже працівників перехворіли на коронавірус?

- Маємо інформацію, що перехворіли кілька десятків людей.

- Із 3,5 тисяч? Я в це не вірю.

- Допускаю, що хтось перехворів і не повідомив, і тестування ж не всі проходили. Процес повідомлення про хворих та виявлення контактів недосконалий, бо наша система охорони здоров’я не готова до цього виклику. Ми отримуємо інформацію про хворих із запізненням на декілька днів, на тиждень. У нас немає покарання за те, що працівник не повідомив про хворобу, але має бути певна свідомість людей.

- Як ви впливаєте на свідомість людей щодо дотримання карантинних обмежень? Нагадуєте, що треба носити маски та мити руки, чи є інші засоби впливу?

- З певного часу ми стали показувати наслідки, які можуть бути: соціальні ролики, де людина, яка перехворіла, розповідає про те, з чим вона стикнулася. Ми це показуємо на екранах, які знаходяться на підприємстві. Також даємо статистику скільки людей захворіло, проводимо де можливо роз’яснювальну роботу, пояснюємо людям: так, ви розумієте наслідки, але сподіваєтеся, що з вами це не станеться, втім це може статися будь з ким. Хворіють всі: від тих людей, які можуть собі забезпечити завдяки статкам власну клініку, до тих, які живуть від зарплати до зарплати. За даних умов це – лотерея, де жодна людина не може знати, як буде протікати ця хвороба.

- Є якась допомога від підприємства людям, які захворіли?

- Ми це відслідковуємо, і якщо людина дійсно в критичному стані, то підтримуємо з нею зв'язок і намагаємося зрозуміти, чим ми можемо бути корисними. Активну роль відіграє незалежна професійна спілка «Кромберг енд Шуберт»: вони розглядають звернення учасників профспілки і можуть надати фінансову допомогу у разі реальної потреби, ускладнень в процесі лікування. Також наш посил людям полягає в тому, що не повинно бути почуття сорому від того, що це трапилося. Бо деякі люди сприймають це як якесь венеричне захворювання, і їм дуже не комфортно, коли на них починають дивитися як на людей, які зробили щось погане. В цьому нічого поганого і соромного немає, це просто вірусне захворювання, яке може торкнутися будь-кого. Ми закликаємо людей підтримати працівника, який захворів, морально – подзвонити, поспілкуватися, ніяким чином не засуджувати, бо це абсолютно не по-людськи.

- Змінилася ситуація на підприємстві зараз у порівнянні з лютим, коли ви звільнилися?

- Так, стало більше напруження і невпевненості. І це зрозуміло: люди пройшли через локдаун підприємства і якщо раніше вони розуміли – щоб не сталося підприємство буде працювати, то зараз можливо в когось такої впевненості немає. І це певним чином впливає на психіку, люди більш тривожні, більше прислухаються до якоїсь альтернативної інформації. Цьому потрібно давати раду.

- Як ви даєте раду цій невпевненості?

- Наш план – мінімізувати зупинки, простої, які можуть бути у підприємства, залучати максимум людей на роботу. І моя основна ціль – покращити комунікацію, бо люди використовують альтернативні джерела інформації там, де бракує інформації від компанії. Ми хочемо зробити представництво у Facebook, яке буде відповідати вимогам часу: майданчик для активного спілкування та надійне джерело інформації про те, що відбувається на підприємстві, без офіціозу і без прикрас, прозоро і відверто говорити з працівниками.

- Кажуть, що карантин проявляє добрі і погані людські якості, ви відчули, що родина «Крошу» стала більш згуртованою?

- По моїм відносинам з колегами, які безпосередньо зі мною працюють, я бачу що стала. Якщо раніше говорили лише про суто робочі моменти, то тепер стали більше обговорювати якісь життєві питання, цікавитися родиною, чи не потрібна якась допомога. Людей ця ситуація змушує більше спілкуватися, згуртовуватися в якісь групи, щоб було кому допомогти, якщо щось станеться.

- Ваші працівники в критичних ситуаціях можуть розраховувати на підтримку керівництва?

- Політика «відкритих дверей» в нас була завжди. І намагаємося доносити до людей, що зараз не час сидіти по кабінетах, відгородившись якимись задачами, процесами тощо, час бути там, де потрібно, де створюється продукт. Потрібно спілкуватися з іншими підрозділами, розуміти, які в них є потреби та проблеми. Бізнес може в цілому в найближчому майбутньому змінитися концептуально, треба розуміти, що працює, а що не працює. І взагалі треба змінити підхід і не шукати привід, чому це не можна зробити, а шукати можливості як це зробити. Мені здається, що все більше людей починають дотримуватися саме цієї моделі.

- Бачила останні місяці багато вашої реклами, де на підприємство запрошують працівників. З чим це пов’язане?

- Криза кризою, але автомобільний бізнес розвивається, і у нас запуск двох проєктів.Вони розпочалися, фактично, раніше, але початок був скоріш номінальним. Зараз ми отримали замовлення на два автомобільних проєкти: вантажівки MAN і Skoda – перший концепт, який буде працювати на електриці. «Гаряча» пора для початку цих проєктів – кінець цього року і початок наступного. Ми зараз ведемо досить активну роботу для того, щоб до нас прийшли нові колеги і ми успішно запустили ці проєкти. Для нас це критично важливо, тому що Skoda іMAN – це нові концептуальні проєкти, бо раніше ми працювали переважно над легковими автомобілями з двигунами внутрішнього згорання, а Skoda – це електрокар, MAN – це вантажівки. Для нас початок цих проєктів відкриє значно більше можливостей, ми станемо заводом, який має компетенцію в різних напрямках. І особливо в нинішніх умовах це буде надзвичайно корисно.

- Нові проєкти відображатимуться на зарплаті?

- Працюємо над тим, щоб преміальна система була відповідною, і розраховуємо на певне збільшення заробітної плати в наступному році. Ми зараз це обговорюємо спільно з нашими німецькими колегами і сподіваємося на позитивний результат.

- Коронавірус зможе на це якось вплинути?

- Коронавірус може вплинути на бізнес в цілому. Наприклад, наслідком цього року стало, по різним оцінкам, зменшення продажів автомобілів: продажі по всьому світу впали в середньому на 20%. Якщо пандемія коронавірусу буде тривати хоча б до середини 2021 року, то це матиме значний вплив, ці відсотки не зменшаться. Це означає, що зменшаться доходи бізнесу і, відповідно, працівників. Люди будуть менше витрачати грошей і споживати товарів та послуг, бізнес буде менше споживати. Ця ланцюгова реакція дійде до будь-якого підприємства і до будь-якої людини. Це, безперечно, може мати вплив. Зараз немає значення скільки років вашій компанії – 100 чи 5, COVID робить всіх рівними і багато сталих бізнесів працюють зараз в режимі стартапу. Пандемія змушує підвищувати свою конкурентоздатність, звертати увагу на власні недоліки, на які не звертали увагу протягом попередніх років, змінюватися на краще і самовдосконалюватися. Враховуючи це, впевнений, що «Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ» достойно пройде цей кризовий період і буде рухатися вперед.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кромберг енд Шуберт завод карантин Козирєв пандемія  
Матеріали по темі