Події

Директор житомирського УТМР, якого оштрафували за незаконне утримання тварин з конфіскацією, подав апеляцію та виграв суд

26 November 2020, 12:29

Директор мисливське господарство ТОВ «УТМР», якого Богунський районний суд м. Житомира оштрафував за незаконне утримання диких тварин з конфіскацією, подав апеляційну скаргу. У ній керівник приватного мисливського господарства просив скасувати постанову суду першої інстанції. Житомирський апеляційний суд скаргу задовольнив.

Відповідну постанову апеляційний суд прийняв 16 листопада 2020 року. У Єдиному державному реєстрі судових рішень її оприлюднили 26 листопада.

Зазначено, що постановою Богунського районного суду м. Житомира від 14 липня 2020 року директора ТОВ «УТМР» «визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 88-1 КУпАП, та накладено на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 510 гривень, з конфіскацією диких тварин: оленя благородного – 5 голів, оленя плямистого – 8 голів, муфлона – 17 голів, лані – 5 голів».

Вказано, що, відповідно до постанови суду першої інстанції, в квітні 2020 року керівник мисливського господарства «допустив утримання диких тварин (…) у вольєрі у напіввільних умовах без відповідного дозволу та документів, які засвідчують законність набуття, належного утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або напіввільних умовах».

Скріншот з матеріалів Житомирського апеляційного суду

В апеляційній скарзі директор мисливського господарства просив скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою закрити провадження у справі за відсутністю в діянні складу адміністративного правопорушення. Керівник ТОВ вказав на «не правильне застосування норм матеріального права, неповноту судового розгляду, не з`ясуванні фактичних обставин справи, не дослідженні та перевірки належним чином доказів у справі. Твердить про порушення судом його прав, передбачених ст. 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), оскільки справу було розглянуто у його відсутності».

Апеляційний суд дійшов висновку, що суд першої інстанції істотно порушав права ОСОБА_1. Крім того, у протоколі не було вказано конкретних порушень умов тримання тварин.

Директор ТОВ «УТМР» в апеляційній скарзі також пояснив, що тварини, які стали предметом судових справ, були законно придбані у 2018-2019 роках у мисливському господарстві «Ошитки» та належно утримувалися з метою розведення в напіввільних умовах вольєру, розміщеного на території мисливських лісових угідь площею 29 га. У межах угідь є дві природні водойми та посіви зернових культур. Керівник «УТМР» стверджував також, що дозвіл на утримання тварин в напіввільних умовах не видається, оскільки відсутній порядок видачі таких дозволів.

Такі пояснення та доводи суд визнає достовірними.

Скріншот з матеріалів Житомирського апеляційного суду

Врешті, суд постановив «апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити. Постанову Богунського районного суду м. Житомира від 14 липня 2020 року щодо ОСОБА_1 скасувати та закрити провадження у справі за ч. ч. 1, 3 ст. 88-1 КУпАП на підставі п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП за відсутністю складу адміністративних правопорушень».

Як повідомляв Житомир.info, 14 серпня 2020 року пресслужба Держекоінспекції Поліського округу інформувала, що екологи перевірили ТОВ «Українське товариство мисливців і рибалок» та виявили вольєр, в якому утримувались дикі тварини: олені, муфлони, лані. Екологи стверджували, що у товариства були відсутні документи, які б підтверджували набуття тварин у приватну власність. За рішенням суду, тварини повинні бути конфісковані, а УТМР повинен сплатити 500 грн штрафу.

На підприємстві стверджували, що припису екологів не отримували, а тварини були куплені законно, тож збиралися оскаржувати рішення суду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд апеляція апеляційний суд УТМР дикі тварини мисливець мисливське господарство вольєр олень муфлон  
Матеріали по темі