Влада

Локдаун в Україні буде з 8 по 24 січня: залишили майже всі заборони «карантину вихідного дня», в навчальних закладах – канікули

9 December 2020, 16:56

Уряд запровадив посилені карантинні обмеження з 8 по 24 січня 2021 року.

Таке рішення ухвалили на засіданні Кабінету міністрів 9 грудня.

«До кінця року залишилося три тижні на цей період Уряд вирішив не вводити жорсткий карантин. Медична система за даними Міністерства охорони здоров’я витримує ту кількість хворих, які є не сьогоднішній день, в той же час сьогодні ми приймемо рішення щодо додаткових обмежень у наступному році. Ми більше трьох тижнів говорили з представниками бізнесу, з місцевою владою, з епідеміологами, за результатами наших переговорів було прийняте рішення про те, що з 8 по 24 січня (включно) наступного року в Україні будуть запроваджені посилені карантинні обмеження, назвемо їх «зимові канікули заради безпеки». Це робиться для того, аби не допустити розгортання нової потужної хвилі захворюваності, яка може наступити, зокрема, і після новорічних свят», - сказав Денис Шмигаль.

Посилений карантин передбачатиме заборону роботи:

кафе, ресторанів, барів (крім доставки та замовлень на винос);

магазинів непродовольчих товарів;

кінотеатрів, фітнес-клубів, спортивних залів, театрів;

торговельно-розважальних центрів за виключенням торгівлі продуктами харчування, ліками, ветеринарними препаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією.

На канікули будуть відправлені всі заклади освіти, окрім дитячих садків.

Буде діяти заборона на проведення будь-яких розважальних, рекламних, спортивних, культурних масових заходів.

«В той же час продовжить працювати громадський транспорт, аби люди могли добиратись на роботу в ті організації, установи, підприємства, які будуть працювати і під час карантину. Також будуть працювати продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори, готелі», – повідомив прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль наголосив, що президент вже підписав пакет законів для підтримки бізнесу під час посиленого карантину.

Під час доповіді по проєкту рішення, міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що карантин на території України пропонується продовжити до 28 лютого 2021 року.

«Обмеження, які ми пропонуємо, відповідають обмеженням «помаранчевої» зони, які сьогодні діють на всій території країни. Зміни, які ми пропонуємо запровадити прямо зараз – продовжити роботу закладів харчування до 23-ї години, але із забороною проведення розрахункових операцій після 22:00», - сказав Максим Степанов.

Згодом він додав, що в новорічну річ пропонується дозволити працювати закладам харчування до 1-ї години ночі.

Степанов також пояснив необхідність введення жорстких обмежень в січні прогнозованим зростанням кількості захворюваності на грип та ГРВІ.

«Для нас дуже важливо підійти з найменшими цифрами (по коронавірусній хворобі) до початку зростання кількості захворілих на грип, тому ми пропонуємо зробити прогнозований, жорсткий карантин, який буде тривати з 00:00 годин 8 січня до 00:00 годин 25 січня, тобто на 16 днів», - сказав міністр.

Після цього він перерахував заборони, які пропонуються:

робота закладів культури та розважальних закладів, в тому числі оренда приміщень під будь-які корпоративів;

навчальні заклади, школи та університети, крім дитячих садочків;

всі заклади розміщення, крім готелів та закладів реабілітації;

спортзали, фітнес-центри, басейни, окрім занять на вулиці та професійних команд;

заклади харчування (тільки на винос або з доставкою);

салони краси та перукарні можуть працювати виключно за попереднім записом без очікування всередині;

проведення спортивних заходів дозволяється тільки професійним командам без присутності глядачів;

будь-яка торгівля непродовольчими товарами (тільки доставка) та робота непродовольчих ринків;

робота Різдвяних ярмарків (після 8 січня), а ялинки на площах міст мають бути без облаштування концертних майданчиків та розваг.

Міністр охорони здоров’я зазначив, що державні та комунальні навчальні заклади переходять на дистанційну освіту, а установам та організаціям рекомендовано перейти на дистанційний режим роботи для розвантаження роботи офісів та прийому відвідувачів.

Кабінет міністрів проголосував за зазначені обмеження «з одноденним доопрацюванням».

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні 11 листопада 2020 року Кабінет міністрів проголосував за введення «карантину вихідного дня» до 30 листопада: в суботу та неділю дозволена робота лише продуктових магазинів, аптек, фінансових та медичних установ, пошти, АЗС та СТО. 2 грудня на засідання Кабміну прем’єр-міністр Денис Шмигаль поінформував, що «карантин вихідного дня» продовжувати не будуть, на всій території України діють обмеження «помаранчевої» зони, а Уряд шукає найбільш збалансоване рішення стосовно можливого посилення карантинних обмежень. 4 грудня на брифінгу міністр Максим Степанов заявив, що Міністерство охорони здоров'я не буде пропонувати запроваджувати локдаун до кінця року, але запропонує жорсткий карантин із перших чисел січня на три тижні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ карантин Шмигаль коронавірус Степанов 
Матеріали по темі