Економіка

Верховна рада проголосувала за «карантинні» компенсації та послаблення для платників податків

4 December 2020, 12:51

Верховна рада на пленарному засіданні 4 грудня прийняла закон «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2».

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Законопроєкт №4429 доповів Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді України прийняти законопроєкт за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету. Представники фракцій і груп у виступах, висловивши чимало зауважень на адресу урядовців, підтримали прийняття законопроєкту в цілому», - йдеться в інформації про хід пленарного засідання.

За результатами голосування законопроєкт 298 голосами прийнято за основу та 297 голосами – в цілому.

Також народні депутати підтримали пропозицію про невідкладне підписання прийнятого закону головою Верховної ради.

Прийнятий закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Законом передбачається забезпечити у 2020-2021 роках за рахунок Державного бюджету України виплати одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, а також одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання з метою збереження робочих місць найманих працівників та одноразової компенсації суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Законом тимчасово, протягом строку дії карантину та протягом шести місяців після його закінчення передбачається забезпечити можливість одержання державної підтримки суб’єктами малого і середнього підприємництва сфери громадського харчування.

Законом для суб’єктів господарювання, робота яких була тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), продовжено на період дії карантину та обмежувальних заходів і протягом одного місяця з дня його/їх закінчення дію договорів оренди державного та комунального майна, строк дії яких закінчується у період дії карантину або обмежувальних заходів.

Законом скасовано стягнення орендної плати за договорами оренди державного і комунального майна у період дії карантину або обмежувальних заходів для суб’єктів господарювання, діяльність яких була заборонена у зазначений період.

Законом передбачається не застосовувати під час дії карантину та після його закінчення норму щодо призупинення дії та анулювання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у разі несвоєчасної сплати ліцензіатами чергового платежу за ліцензії.

«Законом включено до страхового стажу особи період, протягом якого застрахована особа отримувала допомогу по частковому безробіттю, на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню COVID-19. З метою недопущення зниження коефіцієнту заробітної плати при обчисленні пенсій фізичним особам - підприємцям Законом надано можливість здійснити доплати до розміру мінімального страхового внеску за місяці часткового зменшення доходу на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню COVID-19», - йдеться у повідомленні.


Також 4 грудня Верховна рада проголосувала за внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19. Проєкт закону був зареєстрований за №4430.

З метою підтримки платників податків на період карантину, стимулювання платників податків до добровільної сплати грошових (податкових) зобов’язань, недопущення виникнення (зростання) податкового боргу законом передбачається:

списати податковий борг платникам податків у разі, якщо сукупний розмір боргу платника за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн та його не погашено станом на 01.11.2020;

відстрочити до 29 грудня 2021 року погашення податкового боргу платників податків - фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, що у загальній сумі не перевищує 6800 гривень;

списати пені та штрафні санкції у разі самостійної сплати платниками податків податкового боргу за основним платежем протягом 6 місяців з дня набрання чинності Законом (крім визначених Законом випадків);

збільшити поріг обсягу податкового боргу для застосування заходів щодо його стягнення до 3060 гривень;

віднести до функцій контролюючих органів формування Реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за найманих осіб, та здійснення розрахунку розмірів сум таких компенсацій для їх виплати суб’єктам господарювання - юридичним особам;

не оподатковувати податком на доходи фізичних осіб та податком на прибуток підприємств доходи (матеріальну допомогу, компенсації), отримані відповідно до Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період встановлення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»;

звільнити платників єдиного податку першої групи від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень - травень 2021 року;

звільнити від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску платників єдиного податку першої групи в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе, та визначити, що такі періоди включаються до страхового стажу.

«Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2 №4430 доповів Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому, як Закон України, з техніко-юридичним опрацюванням та з урахуванням пропозицій Комітету. Представники депутатських фракцій і груп виступили в обговоренні законопроєкту і загалом підтримали його прийняття. Законопроєкт 305 голосами було прийнято за основу і 302 голосами – в цілому. Народні депутати 305 голосами підтримали пропозицію Заступниці Голови Верховної Ради Олени Кондратюк про невідкладне підписання прийнятого Закону Головою Верховної Ради України», - інформує пресслужба парламенту.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дати набрання чинності Законом України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».


Крім того, народні депутати внесли зміни до статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», розширивши перелік напрямів, на які можуть виділятися кошти Фонду COVID-19.

Законом, зокрема, передбачено, що кошти спрямовуватимуться на:

надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів;

надання одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання з метою збереження робочих місць найманих працівників;

одноразову компенсацію суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за найманих осіб.

Відповідні зміни внесено до частини четвертої статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». За проєкт закону №4431 в цілому проголосував 301 депутат.

Нагадаємо, 24 листопада президент Володимир Зеленський повідомив, що до Верховної ради найближчим часом буде подано законопроєкти щодо заходів для економічної підтримки громадян та бізнесу у зв’язку з карантинними обмеженнями.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні 11 листопада 2020 року Кабінет міністрів проголосував за введення «карантину вихідного дня» до 30 листопада: в суботу та неділю дозволена робота лише продуктових магазинів, аптек, фінансових та медичних установ, пошти, АЗС та СТО. 2 грудня на засідання Кабміну прем’єр-міністр Денис Шмигаль поінформував, що «карантин вихідного дня» продовжувати не будуть, на всій території України діють обмеження «помаранчевої» зони, а Уряд шукає найбільш збалансоване рішення стосовно можливого посилення карантинних обмежень. 4 грудня на брифінгу міністр Максим Степанов заявив, що Міністерство охорони здоров'я не буде пропонувати запроваджувати локдаун до кінця року, але запропонує жорсткий карантин із перших чисел січня на три тижні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон бізнес карантин податки компенсація  
Матеріали по темі