Місто

На земельній комісії розбиралися з ділянкою в Житомирі, де ГО пропонує встановити пам’ятний хрест, а кооператив хоче гаражі

11 December 2020, 14:02

Громадська організація «Клуб пам’яті» віднайшла ще одне місце в Житомирі, де були захоронені жертви репресій 1937-1938 років. Йдеться про пустир в районі вулиці Фещенка-Чопівського, 35 (біля будівлі АТ «Житомиргаз», серед місцевих ділянка відома як «Монастирський сад»). Представники ГО протягом тривалого часу збирали факти підтвердження того, що «Монастирський сад» дійсно був місцем масових захоронень. Для цього працювали з архівними документами, спілкувалися з істориками, краєзнавцями та очевидцями подій. На основі зібраних матеріалів зняли документальний фільм.

Аби вшанувати пам'ять жертв репресій та їх родин, громадська організація пропонує надати вказаному місцю відповідний статус, облаштувати там сквер і встановити пам’ятний знак. З відповідною пропозицією та зібраними доказами, того, що місце має історичне значення, заступниця голови громадської організації «Клуб пам’яті» Катерина Лозинська звернулася до Житомирської міської ради. Однак, як зазначила в коментарі Житомир.info Катерина Лозинська, на місці, про яке йде мова, одна з організацій має намір побудувати гаражі.

10 грудня відбулося засіданні постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Житомирської міської ради, на якому заслухали і учасників ГО, яка вважає, що на пустирі має бути сквер пам’яті жертв репресій, і представників організації, яка хоче звести там гаражі.

«Ми зняли документальний фільм про репресії на Житомирщині, дослідивши місця розстрілів та поховань. У фільмі про все це розказали. Після фільму звернулися до міської ради, наголосивши, що є таке місце, і про це наводяться підтвердження у фільмі, тож ми хотіли б щоб там, на Фещенка-Чопівського, 35, встановили якийсь меморіальний знак, який символізував би, що тут були поховання, і хотіли б зробити сквер пам’яті. Зараз там просто завалений яр, смітники і, по суті, нічого взагалі немає. Нас відправили до департаменту містобудування. Ми звернулись і до них, принесли фільм, документи, які у нас були. Ми також написали запит в СБУ, аби отримати підтвердження щодо цього місця, але в Службі безпеки сказали, що в них немає відомостей про це місце. Потім я знову зверталася з листами до міської ради, зазначаючи, що в «архітектурі» нічим не допомогли. На початку року мені від міської ради надійшов лист про те, що це питання розглядатиметься, і це довга процедура. Але протягом року жодних зрушень не було. А ось буквально днями мені зателефонували з земельної комісії та запросили на засідання, щоб я розказала більше про це місце, про наш проєкт і фільм. Також я дізналася, що на цьому місці якийсь кооператив вже хоче будувати гаражі та облаштувати парковку. На сьогоднішнє засідання комісії запросили представників тієї організації і мене», – розповіла Катерина Лозинська.


Фільм «Біль пам’яті». Про ділянку на Фещенка-Чопівського, 35 – з 19-ї хвилини

Вона зазначає, що, хоч місце не має жодного статусу, історики певні: саме там масово захоронювали репресованих та розстріляних.

«Всі знають, що там були захоронення. Історики розповідали, є книжки, архівні дані про те, що були розстріли у 1937 році, що людей вивозили у той яр. Є свідчення очевидців, які розповідають, що у 60-70-х роках, коли там розпочинали зводити будинки, то просто екскаватор викопував кістки. Житомирянам, які живуть у місті багато років, це відомо. Є свідчення стареньких людей, які знають, що розстрілювали їхніх батьків, а тіла вивозили саме туди. Тому це місце на кістках, і ми хотіли б, щоб там був якийсь меморіальний знак, аби люди знали, що там таке було. І над фільмом ми працювали цілий рік, розмовляли з істориками, краєзнавцями,аби підтвердити те, що там були захоронення», – додає заступниця громадської організації.

Жодних остаточних рішень земельна комісія поки що не ухвалила.

«Питання не погодили ні нам, ні їм. Його відклали до погоджувальної ради. Також сказали, що необхідно провести сканування землі. Для цього потрібно залучити групу археологів, які мають відповідне обладнання, аби підтвердити, що там дійсно були захоронення. Адже досі там не проводились археологічні дослідження. Наша громадська організація працює над вшануванням пам’яті репресованих, і наша задача – щоб те місце не забули і події не стерлись з пам’яті», – наголошує Катерина Лозинська.

Вона нагадує, що у Житомирі є один меморіальний комплекс жертвам політичних репресій – між провулком Путятинським та Єврейським кладовищем. Але це не єдине місце, яке стало домовиною для багатьох людей.

«У Житомирі є одне місце вшанування репресованих – на майдані Путятинському, біля Єврейського кладовища. Там стоїть хрест, вказано, що це місце пам’яті жертв репресій. Але це лише одне місце. А в Житомирі тисячі людей у той час розстрілювали, і їх тіла просто десь викидали. І одним з таким місць є саме той яр на Фещенка-Чопівського», – зауважує заступниця голови громадської організації «Клуб пам’яті».

Перший заступник Житомирського міського голови Світлана Ольшанська у коментарі Житомир.info зазначила, що питання стосовно долі ділянки лишається відкритим.

«До міської ради звернувся гаражний кооператив «Тетерів» з приводу затвердження розробленого ним детального плану розширення гаражного кооперативу. Разом з тим, був лист-звернення громадської організації з пропозицією встановлення на цьому місці меморіального знака. Вчора відбулося засідання земельної комісії, але рішення не прийняли – у цій ситуації необхідно розібратися», – розповіла Світлана Ольшанська.

Скріншот листа-звернення ГО «Клуб пам’яті» до міського голови

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2016 року влада Житомира надала дозвіл на розроблення детального плану території для розміщення на Сомлянці меморіального комплексу жертвам політичних репресій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вул.Фещенка-Чопівського земельна комісія меморіал пам’яті жертви репресій  
Матеріали по темі